Noord-Korea lijkt - ondanks belofte aan Trump - gewoon door te gaan met nucleair programma

27 juni 2018

Ondanks de lopende onderhandelingen met de VS en een intentieverklaring om te denucleariseren tijdens de top met Donald Trump in Singapore, is het Noord-Korea van Kim Jong-un gewoon aan het doorgaan met het upgraden van zijn enige bekende kernreactor. Een kernreactor waar bekend van is dat die dient om het nucleaire wapenprogramma van Noord-Korea te voeden.

Dat blijkt uit satellietbeelden. Infrastructuurverbeteringen in de kerncentrale van Yongbyon gaan "in een snel tempo verder" blijkt uit een analyse van commerciƫle satellietbeelden van 21 juni.

Het koelsysteem voor de plutoniumproductiereactor is aangepast en er zijn ten minste twee nieuwe gebouwen op de locatie gebouwd. Een nieuw kantoorgebouw voor ingenieurs is ook voltooid en de bouw wordt voortgezet in ondersteunende faciliteiten in het hele complex.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un had beloofd te zullen werken aan een "complete denuclearisatie" bij ontmoetingen met Donald Trump en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, maar de details over hoe en wanneer dat zal gebeuren zijn nog niet beslist.

Lees meer

Dit al gelezen?