© EPA

Netflix ontslaat PR-chef nadat hij twee keer 'het N-woord' uitsprak

23 juni 2018

Netflix heeft Jonathan Friedland, het hoofd van de communicatiedienst, ontslagen. De streamingdienst maakte deze beslissing op basis van twee incidenten waarbij Friedland in een meeting het N-woord in de mond nam. "Dit toonde een laag raciaal begrip en strookt niet met onze bedrijfswaarden", liet CEO Reed Hastings weten in een persbericht. 

Jonathan Friedland was sinds 2011 aan het werk bij Netflix en werd in 2012 hoofd communicatie Nu neemt het bedrijf achter de populaire streamingdienst afscheid van Friedland op grond van verschillende ongepaste uitspraken. Het gaat om "het N-woord" dat Friedland "minstens twee keer" in de mond nam.

The N-word

In een persbericht laat Reed Hastings, de CEO van Netflix, weten dat hij dit gedrag niet kon accepteren en Friedland daarom meteen aan de deur zette. "Jonathan heeft in verschillende velden geweldige bijdrages geleverd, maar zijn gebruik van het N-woord op minstens twee gelegenheden op de werkvloer toonde dat hij een laag raciaal begrip en medeleven heeft en dat strookt niet met de waarden van ons bedrijf."

Hastings legt verder uit wat er precies gebeurde. "Het eerste incident gebeurde enkele maanden geleden op een PR-meeting over gevoelige woorden. Verschillende mensen vertelden hem achteraf dat ze het ongepast en kwetsend vonden dat hij het N-woord gebruikt had en Jonathan excuseerde zich bij de mensen die aanwezig waren op de meeting. We hoopten dat dit een vreselijke uitzondering was en niet meer opnieuw zou gebeuren."

Maar het gebeurde toch opnieuw. "Het tweede incident, waar ik pas eerder deze week van gehoord heb, gebeurde een paar dagen na het eerste: deze keer gebruikte Jonathan het N-woord tegen twee van onze zwarte medewerkers in HR die probeerden om hem te helpen om om te gaan met de eerste feiten", legt Hastings verder uit in het statement. "Dit tweede incident bevestigde een groot gebrek aan begrip en overtuigde me om Jonathan te laten gaan."

"Pijnlijk en lelijk woord"

Netflix-CEO Hastings gaat verder en verklaart de beslissing om Friedland aan de deur te zetten. "Als ik terugkijk naar het eerste incident had ik meer moeten doen en dit incident gebruiken als een leermoment voor iedereen bij Netflix. Ik had kunnen aantonen wat een pijnlijk en lelijk woord het is en hoe het niet gebruikt zou mogen worden."

Hij gaat verder in detail over de moeilijkheden rond het N-woord. "Voor niet-zwarten zou het woord niet uitgesproken mogen worden, aangezien er bijna nooit een context is waarbinnen het passend of constructief is (zelfs niet in een nummer of een script). Er is geen enkele manier om de emotie en geschiedenis achter dit woord te neutraliseren in eender welke context."

Het bedrijf kiest daarom om de term 'N-woord' te gebruiken en het eigenlijke woord volledig te weren. "We gebruiken de term 'N-woord' als een eufemisme en als norm, met als doel om een acceptabel alternatief te bieden en te vermijden dat mensen het originele woord gebruiken." En die regel heeft Friedland overschreden. "Het overtreden van deze norm veroorzaakte wrok, frustratie en was ronduit aanstootgevend voor velen. Dit wordt op zekere hoogte aangehaald in onze show Dear White People."

Les voor de toekomst

"Mijn privilege heeft ervoor gezorgd dat ik raciale issues zoals de deze rationeel benader en minimaliseer", legt Hastings de bal in eigen kamp. "Ik moet een beter voorbeeld stellen, leren en luisteren zodat ik de leider kan zijn die we nodig hebben."

"In de toekomst willen we een manier vinden om onze werknemers op te leiden en een breder begrip bijbrengen van de moeilijkheden omtrent ras, nationaliteit, genderidentiteit en privilege die onze samenleving kenmerken", denkt de CEO aan de toekomst. "We willen sterk zijn in inclusiviteit, op verschillende vlakken, en deze incidenten tonen aan dat we daar nog niet zijn. We hebben experten onder de arm genomen om ons bij te staan en sneller te laten leren."

"Op basis van enkele woorden"

Friedland reageerde al op zijn ontslag op Twitter. In de eerste plaats toonde hij begrip voor de situatie. "Ik verlaat Netflix na zeven jaar. Leiders moeten onberispelijk zijn in hun voorbeeldfunctie en ik ben daarin tekort gekomen en ik ben gevoelloos geweest in de manier waarop ik tegen mijn team sprak in woorden die aanstootgevend zijn."

"Ik voel me vreselijk over de manier waarop mensen gekwetst zijn in het bedrijf waarin ik iedereen aanvaard en geaccepteerd wilde laten voelen. Ik ben vereerd dat ik een briljant en divers globaal team heb kunnen uitbouwen en een deel heb uitgemaakt van ons gedeelde avontuur."

Mooie woorden, maar in een ondertussen verwijderde tweet sprak hij zich iets harder uit over de situatie. "Bedankt. Vlieg hoog, val snel. En dat allemaal op basis van een paar woorden ...", sprak Friedland in de tweet die niet lang op zijn Twitterprofiel te lezen was.

Dit zijn de 50 beste series op Netflix

Lees meer

Dit al gelezen?