Grenspolitie aan de Canadees-Amerikaanse grens.

© Getty Images

Jogger loopt per ongeluk over de Amerikaans-Canadese grens en wordt twee weken vastgehouden

23 juni 2018

De landsgrenzen worden in de VS streng bewaakt, en niet alleen langs de kant met Mexico. Dat heeft een Franse jogster aan den lijve kunnen ondervinden. De Française, die in Canada verbleef, liep tijdens een jogsessie per ongeluk over de Canadees-Amerikaanse grens en werd meteen opgepakt door de politie, die haar twee weken lang vasthield.

De Amerikaanse grensbewaking is niet alleen bij de grens met Mexico geen lachertje (lees hier meer over de drama's die zich daar afspelen). Wanneer Cedella Roman, een Franse tiener die haar moeder kwam bezoeken in Canada, bij zonsondergang ging joggen langs het strand, werd ze tijdens het op foto vastleggen van het prachtige landschap plots tegengehouden door twee agenten van de Amerikaanse grenspolitie.

200 kilometer

"Een agent hield me tegen en zei me dat ik de grens illegaal had overgestoken", zei de Française aan Radio-Canada. "Ik zei hem nog dat ik het niet met opzet had gedaan en dat ik echt niet begreep wat er gebeurde." Roman had tijdens haar avondloop geen enkele aanwijzing gezien dat ze mogelijks een grens zou hebben overgestoken en ging er dan ook van uit dat ze gewoon een waarschuwing of een kleine boete zou krijgen.

Maar omdat de tiener geen identiteitskaart of reispapieren bij zich had, werd ze beschuldigd van het illegaal oversteken van de Canadees-Amerikaanse grens en werd ze opgepakt. Ze werd daarvoor naar het Tacoma Northwest Detention Centre overgebracht, meer dan 200 kilometer van waar ze werd tegengehouden door de agenten.

De tiener kon in het Detention Centre haar moeder contacteren, die meteen haar papieren kwam brengen. Maar dat volstond niet voor de grenspolitie. Volgens hen moesten de documenten eerst worden gevalideerd door de immigratiediensten in Canada. Het duurde twee weken voor de Amerikaanse en Canadese autoriteiten dat konden bevestigen en Roman terug naar huis mocht.

"Maakt niet uit of het per ongeluk is"

De Française wees al voor ze opgepakt werd op het feit dat er nergens aanduidingen waren dat ze een grens aan het oversteken was. "Het is gewoon oneerlijk dat er niets was, geen enkel bord dat de grens aanduidde", reageerde de moeder van de tiener na haar vrijlating. "Het is een val ... Iedereen kan zo worden gepakt op de grens." De immigratiediensten van beide landen weigerden te reageren op de situatie.

De Amerikaanse douanedienst kwam echter wel met een statement. Daarin verklaarden ze dat wanneer je niet via een officiële ingang de Verenigde Staten binnenkomt, je altijd illegaal de grens oversteekt, "ongeacht of je nu zegt dat per ongeluk gedaan te hebben of niet".

Lees meer

Dit al gelezen?