© iStock

Citytrip Krakau? Dit is wat je daar kan doen

14 juni 2018

Krakau is niet alleen de tweede grootste stad van Polen, maar ook een erg leuke stad. Je kan hier goed shoppen, lekker eten en heel wat bezoeken. Daarnaast is de stad ook helemaal niet duur. Dit is wat je daar allemaal kan doen. 

Doe een terrasje op de Grote Markt van Rynek Glowny

In het midden van de oude binnenstad van Krakau, vind je De Rynek Glowny. Het plein is 10 vierkante hectare waardoor het officieel het grootste marktplein van Europa is. Daarrond staan prachtige pastelkleurige gebouwen, waaronder de 13e-eeuwse gotische stadhuistoren. Bezoekers van de stad noemen het plein adembenemend en eigenlijk ook het mooiste van Europa.

Probeer op het plein ook ergens binnen te gaan voor een stevig Pools ontbijt zoals een bordje met worstjes, ham en kaas. Om één of andere reden gebruiken ze heel graag dille in Krakau. Wie daar fan van is, zal dus zeker niet teleurgesteld worden.

Gratis wandeltour? Ja! Zeker doen!

Polen zijn heel trots op hun land en kunnen erg gepassioneerd praten over hun cultuur. Daarom delen ze graag verhalen uit het verleden en komen ze graag op plaatsen waar veel geschiedenis afspeelde. Om deze verhalen te ontdekken moet je zeker zo'n gratis walkingtour doen.

De wandeling begint op het hoofdplein van de stad en vertelt het verhaal van hoe joden zich hebben verplaatst door de stad. Terwijl je hun voetsporen volgt, leer je hoe de joodse wijk werd gebouwd.

Tussendoor hoor je natuurlijk ook heel wat andere verhalen en gebeurtenissen van de stad. Tijdens de wandeling zal je de mooiste gebouwen zien en de leukste wijken ontdekken.

Loop ook langs het koninklijk kasteel van Wawel

Waar je ook bent in de stad, je ziet het kasteel van Krakau dat op de top van de Wawel-heuvel ligt. Het is een indrukwekkend en echt waardig icoon waar je makkelijk naartoe kan gaan. Het kasteel heeft dramatische torens en een sprookjesachtig uiterlijk waar je vaak aan terug zal denken.

Het Wawel-kasteel is één van de grootste kastelen van Europa en bestaat uit verschillende structuren rond de hoofdtuin. Het vertegenwoordigt bijna alle Europese architecturale stijlen van middeleeuwse, renaissance en barokke periodes. Heel leuk om te zien!

Nog wat geschiedenis meepikken in Schindler's Factory

Oskar Schindler staat bekend om de hulp die hij verleende aan joden tijdens de Holocaust. In dit interactieve museum wordt de Duitse bezetting van Krakau tijdens de Tweede Wereldoorlog in beeld gebracht. De tentoonstellingen vertellen het verhaal van de stad tussen 1939 tot 1945.

Daarnaast krijg je ook toegang tot het kantoor van Schindler en ontdek je de manier waarop hij heldhaftig heeft gehandeld. Een bezoekje aan de fabriek zal je meer bijbrengen dan de film Schindler's List.

Of naar een sprookjesachtige zoutmijn gaan

Net buiten Krakau vind je één van de grootste zoutmijnen ter wereld. In totaal zijn de mijnen 300 kilometer lang en gaan ze tot 350 meter de grond in. Er wordt eigenlijk weinig of geen zout gewonnen, maar toeristen trekken heel graag naar deze buitengewone mijnen. Heel mooi om te zien!

De geschiedenis van deze mijnen gaat zelfs terug tot voor de Middeleeuwen. Zout had een grote waarde, vooral op plaatsen zoals Krakau waar de zee heel ver is. Door het ondergrondse 'witte goud' haalde Krakau heel wat geld binnen.

In de 15e eeuw gingen mensen al op bezoek naar deze verbluffende zoutmijn. Dus waarom zou jij niet gaan?

Vergeet het concentratiekamp Auschwitz niet

Nabij Krakau liggen de concentratie- en vernietigingskampen van Auschwitz. Hier kwamen meer dan een miljoen mensen om het leven, grotendeels door vergassing. De plaats is ondertussen een monument geworden waar je meer leert over de holocaust en de Tweede Wereldoorlog.

Je kan kiezen voor een georganiseerde tour, maar ook op je eigen alle tijd nemen om het concentratiekamp te bekijken.

Eentje drinken in Huki Muki

Huki Muki is ideaal voor jongvolwassenen. Je hebt daar lekker en goedkoop bier, dus wat wil je nog meer? Burgers? Yep! Dat hebben ze daar ook. Hier denken ze echt aan jongeren!

Naast bier hebben ze uiteraard ook andere (alcoholische) drankjes. Van vodka tot cocktails, je vindt alle usual's en speciale drankjes in Huki Muki. Enjoy!

Lees meer

Dit al gelezen?