© Microsoft

E3 2018: Microsoft toont maar liefst 50 nieuwe games, waaronder enkele klassiekers

11 juni 2018

De grootste gamebeurs ter wereld, de befaamde E3-conferentie, gaat pas op 12 juni van start, maar enkele grote producenten kondigen al voor de conferentie hun nieuwe games aan. Ook Microsoft deed dat en pakte uit met maar liefst 50 nieuwe games. Tussen die 50 games zitten er ook een hoop grote namen.

Electronic Arts begon het grote gamefestijn zaterdag al, met de aankondiging dat de nieuwe FIFA-game ook de Champions League-rechten zal hebben. Maar zondag waren er nog twee kleppers aan de beurt: Microsoft en Bethesda. Wat die laatste allemaal aankondigde, kan je hier lezen (en geloof ons, het is de moeite). Maar ook Microsoft had veel moois in petto.

Het bedrijf van topman Bill Gates zal duidelijk meer gaan inzetten op games, want het kondigde maar liefst 50 nieuwe games aan op de conferentie, waarvan 18 Microsoft-exclusives (dus enkel speelbaar op Xbox en Windows 10-computers). Een overzicht van de grootste aankondigingen.

Halo

Master Chief is back! Microsoft opende hun voorstelling meteen met een van hun meest iconische franchises: Halo. Of Halo Infinite een vervolg wordt op Halo 5 (lees hier waarom de vijfde telg in de reeks de koning van de multiplayer was) of een losstaand game in de franchise wordt, is nog niet duidelijk. Microsoft werkte voor Halo Infinite met de gloednieuwe Slipspace Engine en toonde meteen die z'n kracht in een nieuwe trailer.

Crackdown 3

We wachten ondertussen al vier jaar op Crackdown 3, maar Microsoft lijkt er dan toch eindelijk werk van te maken. Al zullen we wel nog tot februari 2019 moeten wachten op de nieuwe Crackdown. Veel gamers kijken enorm uit naar de game. Ondanks dat het een online-game is, zal je namelijk nagenoeg alles kunnen vernietigen, van voertuigen tot hele gebouwen. Daarvoor gebruikt het een innovatief cloud-based systeem. Net zoals in 2017 krijgen we weer een trailer voorgeschoteld met een groot Terry Crews gehalte.

Wil jij zeker zijn dat je Crackdown 3 meteen kan spelen? Dan je 'm u al pre-orderen!

Shadow of the Tomb Raider

De nieuwe Lara Croft-game was al aangekondigd voor 14 september dit jaar, maar Microsoft vuurde op de E3-beurs een nieuwe, indrukwekkende, trailer op ons af. Shadow of the Tomb Raider zal het einde zijn van de origin story van Lara Croft, na Tomb Raider (lees hier waarom dat wel eens de beste game van 2013 zou kunnen zijn) en Rise of the Tomb Raider. Producent Square Enix noemt het dan ook "het einde van het begin".

Forza Horizon 4

Microsoft lijkt er steeds meer een gewoonte van te maken: het ene jaar een nieuwe Forza Motorsport-game, het andere een nieuw Forza Horizon. Forza Motorsport 7 (lees waarom de zevende game de beste ooit is op Xbox One) kregen we al in 2017, dus is het in 2018 de beurt aan Forza Horizon 4: het zal op 2 oktober van dit jaar in de rekken liggen. Die nieuwe game van de open wereld-racer zal zich gaan afspelen in Groot-Brittanniƫ.

De grootste nieuwigheid in Forza Horizon 4 is echter het dynamische weer. Dat is niet alleen leuk voor het oog, maar het zal ook impact hebben op de gameplay. Bladeren op de weg in de herfst of sneeuw in de winter zullen je wagen anders doen reageren. Een dichtgevroren meer zal dan weer nieuwe gebieden vrijmaken.

Kingdom Hearts 3

Het is al twaalf jaar geleden dat er een Kingdom Hearts-game uitkwam, maar toch blijkt de reeks nog enorm populair. De derde game in de serie was al een tijdje aangekondigd, maar Microsoft verschoof de releasedatum wel naar 29 januari 2019.

Al zullen vele fans dat iets langere wachten niet erg vinden, want Microsoft kondigde op de E3-conferentie aan dat ook het Frozen-universum deel zal uitmaken van Kingdom Hearts 3! Ook Olaf zal dus zijn opwachting gaan maken in wat nu al de meest uitgebreide crossovergame ooit lijkt te gaan worden.

Gears of War

De game waar fans het meest naar uitkeken bij Microsoft was ongetwijfeld de nieuwe Gears of War. Het internet werd de afgelopen weken dan ook overspoeld met geruchten, maar echt veel wijzer zijn we na de voorstelling van Microsoft niet geworden. Gears of War 5, dat het tweede deel van de tweede trilogie zal zijn, belooft de grootste game in de franchise te worden en lijkt voor het eerst ook een vrouwelijk hoofdpersonage te hebben.

Microsoft lanceerde meteen ook nog twee spin-off-games van Gears of War: Gears POP! en Gears Tactics.

Gears POP! is een mobiele game die het ruige Gears of War combineert met de schattige stijl van de Funko-popjes. Of die tegenstrijdige combinatie zal werken, is nog maar de vraag. Gears Tactics zal dan weer een turn-based strategy-spel worden voor Windows.

Microsoft probeert duidelijk het succes van de reeks te benutten, al zal het toch vooral Gears of War 5 zijn dat gamers zal overtuigen. De aankondigingstrailer ziet er alvast verbluffend uit.

Cyberpunk 2077

Microsoft verraste waarschijnlijk nog het meeste met nieuwe beelden van Cyberpunk 2077, een nieuwe game in hun catalogus van de makers van The Witcher 3. De game werd al in 2013 aangekondigd maar verder bleef het muisstil over de futuristische shooter.

Cyberpunk 2077 wordt ontwikkeld met de hulp van de Poolse overheid, die de game van een beurs van meer dan 4 miljoen euro voorziet om zo onderzoek te doen naar nieuwe multiplayer-technieken, vormen van animatie en het creƫren van steden in games. Aan dat grote bedrag hing meteen ook een deadline vast: begin 2019. Al is het nog twijfelachtig of CD Projekt Red, de studio achter Cyberpunk 2077, dat zal halen.

De studio stak echter wel een geheime boodschap in de trailer met meer informatie over de game. Daarin verontschuldigen ze zich voor het lange wachten. Cyberpunk zal "een alternatieve versie van de toekomst brengen waarin Amerika gebroken is, megabedrijven alle aspecten van het beschaafde leven controleren en bendes de rest", zo schrijft CD Projekt. Ze bevestigen meteen ook dat er geen microtransacties in de game zullen zitten.

Lees meer

Dit al gelezen?