© Twitter @BKSfestival

Review The National op Best Kept Secret: een eerbetoon aan een gebroken hart

10 juni 2018

The National was de headliner op de tweede avond van Best Kept Secret. En de groep bewees met verve waarom ze die plaats verdienen. Ze speelden een set van twee uur die je raakte in het binnenste van je ziel. 

Om 22.00 uur, net na het vallen van de avond, mocht The National het hoofdpodium op Best Kept Secret betreden, een moment dat wel gemaakt lijkt voor de tristesse van frontman Matt Berninger. De zanger had een rood bekertje mee, gevuld met wijn. Een bekertje troost zowaar, want Berninger is een gekwetste ziel en dat merk je aan alles.

Gedeelde smart

Matt Berninger is een man die veel heeft meegemaakt in z'n leven, dat zie je, dat hoor je, dat voel je. Hij zingt met emotie, en je kan niet anders dan z'n pijn meevoelen. Berninger heeft daardoor een van de meest unieke stemmen van het moment. Diep, hees, gebroken.

De 25.000 aanwezigen van Best Kept Secret verzamelden aan het hoofdpodium voor een emotionele trip van twee uur. Waarbij er de hele tijd werd gewaggeld, gemijmerd en geëmotioneerd. Want wie zegt dat de stem van Matt Berninger hem of haar niets doet, weet waarschijnlijk niet wat een gebroken hart is.

De schoonheid van pijn

De collectieve pijn was de rode draad doorheen het optreden van The National. Berninger gaf je een blik op z'n gekwetste ziel, getormenteerd en doorleeft. Maar het is die pijn die van Berninger zo'n fenomenale zanger maakt.

De set werd een aaneenschakeling van meezingmomenten, waarbij Berninger als dirigent van een treurig koor van zo'n 25.000 man de maat sloeg. De waggelende mensenzee volgde de zanger elke stap van de weg en voelde met hem mee. Meer nog, ze deelden zijn pijn.

Hoogtepunten

Het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen. Nummers als Slow Show, I Need My Girl, Conversation 16 en Fake Empire waren de verwachte hoogtepunten. Deze nummers werden uit volle borst meegezongen. En ze knaagden, maar dan op een goede manier, zoals duwen op een blauwe plek. Je weet dat het pijn doet, maar toch kan je het niet laten.

Maar als we dan toch een hoogtepunt moeten geven, dan zal het toch afsluiter Vanderlyle Crybaby Geeks zijn. Een nummer dat The National al jarenlang uitspeelt als laatste nummer, maar daar hebben ze een goede reden voor. Het werkt simpelweg. De band brengt het nummer onversterkt en het publiek zingt het woord voor woord mee. Het vormt het gedroomde einde van een emotionele set: een collectief moment van pijn en melancholie, van gedeelde smart en steun vinden in muziek. Een beter einde van de tweede festivaldag had Best Kept Secret zich niet kunnen wensen.

The National speelde op Best Kept Secret een set van twee uur, maar dat hadden er met gemak drie of vier kunnen zijn. En er had waarschijnlijk niemand rouwig om geweest.

Setlist

1. Nobody Else Will Be There
2. The System Only Dreams in Total Darkness
3. Don't Swallow The Cap
4. Walk It Back
5. Guilty Party
6. Afraid of Everyone
7. Bloodbuzz Ohio
8. I Need My Girl
9. Conversation 16
10. Slow Show
11. Day I Die
12. Carin At The Liquor Store
13. Graceless
14. Rylan
15. Fake Empire
16. About Today

Encore
17. Light Years
18. Mr November
19. Terrible Love
20. Vanderlyle Crybaby Geeks

The National staat op 14 juli op TW Classic op de festivalweide van Werchter.

Lees meer

Dit al gelezen?