© epa

Martinez geeft (nog) meer uitleg bij niet-selectie Radja Nainggolan

9 juni 2018

Bondscoach Roberto Martinez heeft nog maar eens extra uitleg gegeven bij de niet-selectie van Radja Nainggolan. Hij ontkent daarbij dat er een dispuut zou zijn tussen hem en Nainggolan en bevestigt opnieuw dat zijn keuze louter tactisch is: "Er zijn spelers die een belangrijke rol nodig hebben in een ploeg en anderen die zich ook voor de ploeg kunnen wegcijferen."

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

Radja Nainggolan zelf heeft zich er waarschijnlijk al lang bij neergelegd, maar bondscoach Roberto Martinez moet zich blijven verantwoorden over de niet-selectie van de AS Roma-middenvelder. In een interview met Le Soir komt hij uitvoerig terug op die controversiële beslissing, die hij naar eigen zeggen "in alle eerlijkheid en met verantwoordelijkheidsgevoel" heeft genomen en met een visie op "lange termijn".

Tactische keuze

Vele critici stelden zich vragen bij de initiële verklaring van Martinez, die het bestempelde als een "tactische keuze". "We kunnen veel uit Radja Nainggolan halen als we hem diep opstellen, maar dan moeten we ons systeem omgooien", zei hij bij de aankondiging van zijn ruime voorselectie van 28 midden mei (lees de volledige verklaring van bondscoach Martinez hier).

Maar nu heeft Martinez verder uitgeweid over die 'tactische keuze'. "Wat ik daarmee bedoel, is niet zijn tactische intelligentie maar de manier waarop de offensieve spelers worden gebruikt in mijn systeem", legt de bondscoach uit. "We kunnen maar met elf op het veld staan. Als we spelen met Eden Hazard, Dries Mertens en Romelu Lukaku in een aanvallende rol, moet je tactische beslissingen nemen."

Wegcijferen voor de ploeg

Het is duidelijk dat Martinez Nainggolan tot de aanvallende spelers rekent, iets waar de AS Roma-middenvelder zelf niet mee akkoord is. In Gert Late Night liet hij al optekenen zeker geen probleem te hebben met een meer defensieve rol. Ook de fans konden die uitleg niet meteen smaken, zeker niet omdat een deel van de concurrentie op het middenveld bij de Rode Duivels amper aan spelen is toegekomen (meer over waarom de niet-selectie puur sportief eigenlijk absurd is, vind je hier).

Maar toch blijft Martinez achter zijn beslissing staan. "Je moet elke kandidaat gaan evalueren, kijken wat ze hebben gebracht in de kwalificatiecampagne. Dat hebben we gedaan voor Mertens, Hazard maar ook voor Nainggolan. En zo zijn we tot de conclusie gekomen welke spelers een belangrijke rol nodig hebben en welke spelers zich kunnen wegcijferen voor de ploeg." Nainggolan is volgens Martinez zo'n speler die een bepalende rol in een ploeg moet hebben, maar die kan hij hem dus niet geven.

Ex-bondscoach Marc Wilmots was het daarover oneens met zijn opvolger. Ondanks dat ook hij Nainggolan niet opriep voor het WK, in 2014, vindt hij hem wel een van de drie beste spelers van de Rode Duivels en zou hij hem altijd selecteren (meer lezen over Wilmots zijn visie op de selectie kan je hier).

Geen persoonlijke vete

Al tijdens de kwalificatiecampagne, waar Nainggolan ook verschillende keren naast de selectie viel (meer over zijn eerste niet-selectie, vind je hier), werd gesuggereerd dat het vooral persoonlijk scheef zat tussen speler en coach. Hoe Nainggolan zich naast het veld gedraagt, met dan in het bijzonder het roken en het occasionele alcoholgebruik, zou Martinez allerminst kunnen appreciëren (lees ook de opinie: 'Roberto, waarom heb je de ballen niet om de waarheid over Radja te vertellen?')

Maar daar wil de bondscoach niets van weten. "Het is interessanter voor de media en het publiek als er een soort van controverse achter de niet-selectie van Nainggolan zou zitten. Zoals een dispuut tussen hem en mij, bijvoorbeeld. Maar daar is absoluut geen sprake van", stelt Martinez. "Ik heb mijn beslissingen gewoon gebaseerd op wat ik de afgelopen twee jaar heb gezien."

Dat hij de wind van voren kreeg van een groot deel van de supporters, maakt hem voorlopig weinig uit. "Ze kunnen mijn keuze misschien niet begrijpen, maar ze moeten wel overtuigd zijn dat ik dit in het belang van de ploeg heb gedaan", meent hij. Martinez vraagt dan ook aan het publiek om maar te oordelen op basis van het spel op de wereldbeker en niet enkel omwille van de selectie.

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

Lees meer

Dit al gelezen?