© EPA

N-VA blijft veruit grootste partij volgens Grote Peiling, maar krijgt toch klappen 

8 juni 2018

De nieuwe peiling van VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws, Le Soir en RTL wijst uit dat N-VA de grootste partij van Vlaanderen blijft met zo’n 26,5 procent. Dat is bijna 6 procent minder dan bij de verkiezingen van 2014. Nog opvallend is dat Groen nu groter is dan sp.a.

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt aan VTM Nieuws dat de resultaten van de peiling bij hem “als een donderslag bij heldere hemel” zijn aangekomen: “We dachten dat we een bevestiging zouden krijgen van de vorige peilingen, dus dit is heel raar. We hebben geen enkel signaal gekregen dat onze aanhang zou afhaken.”

Ook de coalitiepartners CD&V en Open Vld verliezen aan terrein. CD&V blijft wel de tweede partij van Vlaanderen met iets meer dan 15 procent. Dat is nog steeds zo’n drie procent minder dan hun verkiezingsresultaat. Open Vld wint 1,2 procent in vergelijking met de vorige peiling, maar staat met 13,9 procent nog zo’n anderhalf punt onder het verkiezingsresultaat.

Groen haalt sp.a in

Bij de oppositie moet enkel sp.a in het zand bijten. Zo’n 12,4 procent van de stemmen zou naar Groen gaan. Dat is vier procentpunten meer dan het kiesresultaat. Sp.a is verder gezakt tot amper 11,7 procent. Bij de verkiezingen haalden ze nog 14 procent.

Het Vlaams Belang haalt minder dan 10 procent en PVDA zou met 6,2 procent net de kiesdrempel halen in Vlaanderen.

Bij de peiling van De Standaard en de VRT in maart haalde de N-VA 32,4 procent, CD&V 16,4 procent, Open Vld 14,7, Groen 13,8 procent en sp.a 9,5 procent.

Francken populairste

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is in deze peiling de populairste politicus in Vlaanderen. Hij wordt gevolgd door voor zijn partijvoorzitter Bart De Wever en premier Charles Michel (MR).

Wallonië

Ook in Wallonië werd er gepeild. PS blijft de grootste partij met 23,4 procent. Hun verkiezingsresultaat was 32 procent. MR blijft de tweede partij met twintig procent. PTB zakt naar 12,8 procent en haalt nipt de derde plaats niets. Die is voor Ecolo met 13,2 procent. CDH blijft hangen op 9 procent en de rechtse Parti Populaire maakt een kleine vooruitgang met 7,3 procent.

Brussel

In Brussel is DéFI nu de eerste partij met 15,4 procent. PS blijft verliezen, ze halen nu amper 14,2 procent. N-VA blijft de grootste Vlaamse partij van Brussel met 6,7 procent.

Lees meer

Dit al gelezen?