Nu ineens hele wijk - 500 huizen - verzwolgen door lavastroom op Hawaï

7 juni 2018

Op het Grote Eiland in Hawaï barstte de Kilauea nu ondertussen meer dan een maand geleden uit. En hij blijft lava pompen. Wetenschappers hebben geen idee wanneer de lava zal stoppen. Volgens hen is het qua schade al een van de meest kostbare uitbarstingen in de geschiedenis van de eilandengroep. Er is nu ook een hele wijk verzwolgen. 

"Vacationland bestaat niet meer. Er zijn helemaal geen sporen van gebouwen meer", kondigde Janet Snyder, woordvoerster van de Hawaïaanse overheid aan. Officieel zijn in amper enkele dagen tijd 279 woningen in het gebied verdwenen in de lava, maar dat cijfer gaat nog oplopen: de telling is nog volop bezig

In Vacationland in de baai van Kapoho stonden 542 huizen en die zijn mogelijk allemaal verwoest. Luchtbeelden laten weinig aan de verbeelding over.

Vacationland viel binnen enkele dagen ten prooi aan het gesmolten gesteente uit een nieuwe scheur in de aarde. Doordat de lava relatief traag voortbeweegt - aan een snelheid van 76 meter per uur - zijn er tot nu toe geen doden gevallen. Ook is er slechts één gewonde bekend: een man die werd getroffen door rondvliegend puin.

Champagne Ponds

Door de uitbarsting is ook de kust bij Vacationland veranderd: de baai is nu gevuld met lava. De kustlijn is daardoor ruim een kilometer opgeschoven. Ook de Champagne Ponds, een populaire plek om te gaan zwemmen en snorkelen, is gewoon opgevreten door de lava.

Wetenschappers hebben nog geen idee wanneer de lava zal stoppen. Volgens hen is het qua schade al een van de meest kostbare uitbarstingen in de geschiedenis van het land. Vulkanen geven vaker overlast op Hawaï, maar dat gebeurde vaak in afgelegen gebied.

Al maand aan het spuwen, geen idee wanneer het gaat stoppen

Kilauea barstte begin deze maand uit. Gestolde lavastromen hebben wegen geblokkeerd en het vloeibare gesteente nadert op sommige plaatsen de oceaan, wat voor nieuwe hoofdbrekens zorgt op Hawaï. Als lava in aanraking komt met zeewater, komt er zoutzuur vrij en schieten flinterdunne glasdeeltjes de lucht in.

De uitbarstingen vinden plaats bij de top van de ruim 1.200 meter hoge Kilauea. Donderdag slingerde de vulkaan stenen en as kilometers de lucht in.

Maar ook op zo'n veertig kilometer ten oosten van de vulkaan komt lava door tientallen scheuren uit de grond vanwege de lange, ondergrondse magma-armen van de vulkaan.

Geologen hebben geen idee hoelang de Kilauea nog onrustig blijft. Ze zien de lavastromen wel steeds sneller, feller en heter worden, omdat onder de grond vers magma, afkomstig uit de top van de Kilauea, zich mengt met magma dat al decennia oud is. Bij sommige scheuren spuit de lava tientallen meters de lucht in.

Deze voor en na-beelden tonen de ravage en het gebeurde in amper één dag:

Lees meer

Dit al gelezen?