© iStock

Hoeveel keer mag je een verkeerde pincode gebruiken voor je iPhone al je data wist? En hoe fix je dat?

4 juni 2018

Voor wie het nog niet wist: je iPhone heeft een self-destruct knop en als die aanstaat, kan je je data onherroepelijk kwijtraken door tien keer je pincode verkeerd in te tikken. Hoe kan je dat vermijden en hoe zorg je ervoor dat je je data toch opnieuw kan terugkrijgen als het ergste toch gebeurt? 

Voor je in paniek schiet: niet alle iPhones zullen na tien verkeerde pincodes je data wissen. Maar het is toch best om dat even te controleren, want het kan. Je checkt of die functie aanstaat door je instellingen te openen, dan naar Touch ID & Toegangscode te gaan. Je geeft je pincode in en scrolt dan naar beneden tot je aan 'Wis Gegevens' komt. Als dat aangevinkt staat, worden je gegevens na tien verkeerde pincodes gewist.

Tien pogingen en alles weg

In principe zou je al best veel moeite moeten doen om je iPhone volledig te wissen of naar fabrieksinstellingen om te zetten. De eerste vijf keer dat je een verkeerde pincode ingeeft, mag je gewoon opnieuw proberen, maar nadien schakelt de iPhone vertragingsmechanismes in. Dat wil zeggen dat je na de zesde poging een minuut moet wachten voor je een nieuwe poging mag wagen. Bij de zevende poging moet je al vijf minuten wachten, bij de achtste vijftien.

De laatste drie keren moet je maar liefst een uur wachten voor je je iPhone kan unlocken. En dan is er een verschil tussen een iPhone waarbij de 'Wis Gegevens' aanstaat en ééntje waarbij dat niet het geval is. Staat die functie aangevinkt, dan ben je je gegevens zeer waarschijnlijk kwijt. Is dat niet zo, dan zal je iPhone vragen om 'm aan te sluiten op een laptop met iTunes waar je je al eerder op hebt ingelogd.

Back-up

Op dat moment zal je de kans krijgen om je iPhone opnieuw te syncen met je iTunes en daarna de juiste pincode in te geven om 'm te unlocken. In dit geval ben je je data dus niet kwijt.

Maar op sommige smartphones staat gevoelige informatie, zo'n self-destructknop is soms dus wel een goed idee. Natuurlijk kan je bij een onbeschermde iPhone per ongeluk verkeerde pincodes ingeven en dan heb je een heel ander type probleem. Je kan er wél voor proberen zorgen dat je iPhone altijd een back-up heeft. Dat kan via iTunes of iCloud.

Serieus, nee, niemand doet dat. Zet het uit.

Lees meer

Dit al gelezen?