© YouTube

Zwangere koe krijgt doodstraf omdat ze op eigen houtje de grenzen van de EU overstak

4 juni 2018

Het zit niet mee voor de zwangere koe, Penka. De toekomstige moeder verliet haar Bulgaarse kudde en ging alleen op wandel. Tijdens haar wandeling stak ze echter de grens met Servië, dat geen lid is van de Europese Unie, over en dat zal haar nu haar leven kosten.

De koe, die binnen een drietal weken zou bevallen, verliet het Bulgaarse dorpje Kopilovtsi en wandelde all the way to Servië. Een Servische dierenarts bracht haar terug naar haar kudde in Bulgarije maar daar was ze blijkbaar niet meer welkom.

Vee-regels overtreden

Voor Servië was er niets aan de hand. Zij vonden de koe en brachten haar gewoon terug naar haar baasje. Maar die mocht de koe niet meer aanvaarden. In de wetgeving van de Europese Unie staat namelijk dat vee niet zomaar uit of in de EU mag, dat is een overtreding van de vee-regels.

Vee dat de grens over gaat moet namelijk aan de grensposten gepresenteerd worden met de nodige papieren die aantonen dat het vee in gezonde toestand is. Daar worden de dieren door de Europese Inspectiepost dan toegelaten tot de EU of geweigerd. Penka stak zelfstandig de grens over, zonder aan te tonen dat ze gezond was en heeft dus de regels overtreden.

Petitie gestart

De Bulgaarse ambtenaren volgen naar eigen zeggen gewoon de regels van Brussel en willen de koe slachten. Toch gaat niet iedereen akkoord. Zo schreef John Flack, een Conservatieve Britse parlementariër, een brief naar de Bulgaarse eerste minister om te vragen een uitzondering te maken voor de zwangere koe.

Volgens hem moet in dit specifieke geval pragmatisme boven de strikte regels staan en moet Penka blijven leven. Hij is niet de enige die er zo over denkt. Ondertussen is er een petitie opgestart om het leven van de koe en dat van haar kalf te redden. Al bijna 8.500 mensen ondertekenden die en de teller blijft zienderogen omhoog gaan.

Lees meer

Dit al gelezen?