© EPA

Kompany dreigt WK te missen door blessure, en dan zitten de Rode Duivels dik in de problemen

3 juni 2018

Vincent Kompany verdween gisterenavond tegen Portugal heel snel van het strijdtoneel toen hij nog maar eens iets voelde in de liesstreek. De verdediger is bijzonder blessuregevoelig en weet intussen wel wanneer iets verkeerd aanvoelt. Pas in de loop van vandaag of zelfs morgen weten we hoe ernstig het is, maar als we straks zonder de ervaren Kompany naar Rusland gaan, dan zitten we achterin met een serieus probleem.

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

De enige euforie na een smaakloze oefenwedstrijd tegen Portugal was het feit dat de Belgen de nul konden houden door achterin goed georganiseerd te spelen. Ook nadat Kompany het terrein had verlaten was er geen doorkomen aan voor de Portugezen, die hun stormram Cristiano Ronaldo weliswaar hadden thuis gelaten. Maar een WK zonder Kompany haalt het scenario van het EK van twee jaar geleden weer naar boven. Toen waren we achterin veel te kwetsbaar en gingen we er veel te vroeg uit.

Het was vreemd dat Kompany niet eens om verzorging op het veld vroeg. Het spel ging gewoon door aan de overkant, terwijl hij van het veld wandelde en enkel nog even een woordje uitleg ging geven aan bondscoach Roberto Martinez. Kort na de wedstrijd zou hij zelfs al uit het stadion verdwenen zijn. Dat lijkt vooral te kunnen betekenen dat Kompany zijn lichaam kent en beseft dat het over en out is. De zoveelste teleurstelling in de carrière van de verdediger die nochtans eindelijk op het juiste spoor richting zijn orgelpunt bij de Rode Duivels zat.

"Geen risico's nemen"

Het blijft natuurlijk afwachten tot scans uitsluitsel geven, en daar moet je doorgaans 24 tot zelfs 48 uur geduld voor hebben. Net op tijd dus voor Martinez zijn definitieve selectie voor het WK bekend maakt. Maar ook voor hem was het uiteraard niet het plan om Kompany op de lijst met afvallers te zetten. "Hier word je natuurlijk niet vrolijk van", zei de bondscoach ongerust. "Dit is heel erg. We maken ons zorgen, grote zorgen. Ik hoop dat alles in orde komt. Hij zei dat hij iets gevoeld had en geen risico's wilden nemen."

Maar veel vertrouwen in een goede afloop had de bondscoach dus niet. We kennen immers allemaal de geschiedenis van Kompany, die van de ene blessure naar de andere hinkt. Maar net nu leek het eindelijk even wat beter te gaan. De verdediging dreigt zo andermaal het zorgenkind van de Rode Duivels te zullen worden. Er is nog Thomas Vermaelen, maar die herstelt zelf van een blessure en dat zal ook nipt worden. Vermoedelijk speelt hij in de resterende twee oefenwedstrijden niet mee. Dan moet Martinez weer teruggrijpen naar iemand zoals Dedryck Boyota, die toch de vreemde eend in een droomelftal dreigt te worden.

Slechte wedstrijd

Tot slot werden we ook alles behalve vrolijk van de wedstrijd die de Belgen speelden. Oké, het was maar om te oefenen en de nul houden tegen Portugal is niet slecht, maar wat als Ronaldo niet op vakantie geweest was? Wees er maar zeker van dat hij de 0-1 of zelfs 0-2 op een tegenaanval binnen had geprikt. Offensief was het enkel in het begin van de eerste en de tweede helft telkens een beetje goed, maar de kansen waren te schaars. De diepe spitsen Romelu Lukaku en Cristian Benteke hebben geen enkele degelijke bal gezien, enkel Eden Hazard dartelde in z'n bekende stijl over het veld.

Voor enkele spelers was dit het eindexamen voor het WK, want maandag maakt Martinez zijn definitieve selectie bekend. Veel zal dus afhangen van het medisch rapport van Vincent Kompany, want als die ook maar twee weken buiten strijd is, zal Martinez niet anders kunnen dan hem thuis te laten. Adnan Januzaj mocht even meespelen, en deed het niet slecht, maar het lijkt niet genoeg om als wit konijn mee naar Rusland te mogen. Dat witte konijn had wellicht Radja Nainggolan moeten zijn, en het publiek scandeerde zoals beloofd een paar keer zijn naam, zeker toen het minder goed ging. Eigen schuld, Martinez ...

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

Lees meer

Dit al gelezen?