© epa

Martinez ontkent matrasgate: "Lijst van 23 is nog niet bekend"

1 juni 2018

Belgisch bondscoach Roberto Martinez heeft op een persconferentie gereageerd op de zogenaamde 'matrasgate'. Hij ontkent dat er al beslist is welke spelers zullen afvallen en wacht voorlopig nog de komende periode af. Zo wordt de wedstrijd van morgen tegen Portugal volgens hem heel belangrijk.

Bondscoach Roberto Martinez bevindt zich in het oog van een storm. Een tijdje geleden kondigde hij een ruime voorselectie voor het WK aan van maar liefst 28 spelers, vijf meer dan toegelaten op het wereldkampioenschap, met als grote afwezige Radja Nainggolan. Welke vijf er nog zouden afvallen, zou gaan afhangen van de fitheid van verschillende spelers die nog met kwaaltjes sukkelden en de prestaties in de komende oefenmatchen.

Matrasgate

Maar deze morgen brak uit wat al snel als 'matrasgate' werd bestempeld. Uit een publireportage bij LS Bedding, de fabrikant die gepersonaliseerde matrassen zal verzorgen voor de Rode Duivels in Rusland, werd door Het Laatste Nieuws afgeleid dat die vijf afvallers al bekend waren. De 23 gepersonaliseerde matrassen hadden elk een naamkaartje gekregen. Het lag dan ook voor de hand dat voor wie er geen matras klaarstond ook niet mee mocht naar Rusland.

Maar Martinez ontkent vandaag op een persconferentie dat de lijst van 23 spelers al vast zou liggen. "Zelfs als ze mij onder druk zouden zetten, zou ik de lijst van 23 nog niet kunnen geven", reageerde Martinez. "We weten nog niet wie er op tijd fit zal geraken. Het is nog afwachten." Hij toonde zich ook ontgoocheld in het verhaal, en dat er zo weer niet over het voetbal zelf wordt gepraat. "Er is absoluut geen link, er zit geen waarheid achter", stelt Martinez, die ook inzit met de spelers die als 'afvallers' genoemd werden.

Het bedrijf zelf had eerder op de dag al gereageerd op de heisa die er ontstaan was. "Het is een enorm misverstand", stelt CEO Frank Verschuere in La Dernière Heure. "Wat een storm voor niets! Ik zweer op het hoofd van iedereen die mij dierbaar is: we kennen de namen niet." Volgens Verschuere is het hun systeem dat voor de verwarring heeft gezorgd. Dat heeft namelijk altijd een naam nodig. Waarom dan net deze 23 namen zijn gekozen, is natuurlijk nog maar de vraag.

Testen

Welke 23 er naar Rusland zullen mogen afreizen, is dus nog onduidelijk. Al ligt een groot deel van die groep wel al vast. "Over 90 procent zijn we al zeker, maar de laatste 10 procent zal afhangen van medische informatie, het werk achter de schermen en ook de wedstrijd tegen Portugal." Martinez zal morgen dan ook een hoop spelers de kans geven zich in de kijker te spelen. "De wedstrijd zal de beslissing sterk beïnvloeden. We zullen veel gaan wisselen, zes keer. Zeventien spelers krijgen morgen dus hun kans."

Lees meer

Dit al gelezen?