Die hadden we nog niet: een belasting op whatsappen, facebooken en twitteren

1 juni 2018

Vanaf 1 juli gaat Oeganda een belasting heffen op het gebruik van sociale media. Wie wil whatsappen, facebooken en twitteren zal dagelijks ongeveer 5 eurocent moeten betalen. Dat levert de schatkist tientallen miljoenen euro's per jaar op.

Maar er is wel wat onduidelijkheid over de echte reden van het invoeren van de belasting. Minister van Financiën David Bahati zei dat het doel van de wetgeving "uitsluitend is om inkomsten te genereren voor openbare diensten". President Yoweri Museveni verklaarde echter dat het "een maatregel is die roddelen moet tegengaan". Tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 liet hij social media blokkeren om "het verspreiden van leugens tegen te gaan". De 73-jarige is sinds 1986 aan de macht in Oeganda.

Volgens journalist en activist Lydia Namubiru ziet Museveni online communicatie als een bedreiging voor zijn bewind. "De echte bedoeling is om de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken, vooral nu er bewijs is dat de oppositie via sociale media veel steun wint", zegt hij.

Geldtransacties

De nieuwe wet bevat ook een nieuwe belasting van één procent op geldtransacties via smartphones. Met weinig toegang tot formele bankdiensten, vertrouwen veel Oegandezen op mobiele telefoonbedrijven om elektronisch geld op te slaan en over te zetten.

Slechts 5 miljoen Oegandezen hebben echt toegang tot het bankwezen in het hele land en de meeste anderen gebruiken ondertussen mobiele gelddiensten. Het land heeft een bevolking van meer dan 40 miljoen.

De belasting gaat in vanaf 1 juli, maar het is niet bekend hoe de wet gehandhaafd wordt. Want het is niet duidelijk hoe de overheid kan achterhalen wie welke social media gebruikt.

Lees meer

Dit al gelezen?