© iStock

Een kruis in elk overheidsgebouw: Beierse minister wil absurde maatregel  ter promotie van de 'Beierse identiteit'

31 mei 2018

In de Duitse deelstaat Beieren komt er een regel uit de jaren vijftig terug: het kruis wordt er verplicht in alle officiële overheidsgebouw. De reden voor deze plotse terugkeer naar de 'jaren stillekes'? De CSU wil met de 'Kreuzpflicht' de Duitse, Beierse identiteit versterken na de vluchtelingencrisis. 

Welkom in 2018, een jaar waarin in België religieuze symbolen in openbare gebouwen verboden zijn voor ambtenaren, en het jaar waarin de Beierse deelstaatpremier Markus Söder (CSU) een crucifix wil hangen in elk Beiers openbaar gebouw. De redenering achter die absurde regel is deels religieus en uiteraard ook deels politiek.

Tijdens de vluchtelingencrisis kwamen zo'n miljoen vluchtelingen Duitsland binnen via Beieren. Dat kreeg een politieke terugslag: veel kiezers gingen van een gematigder CSU naar het rechtsere, anti-immigratie AfD (Alternative fër Deutschland). Söder wil die stemmen duidelijk graag recupereren door een duidelijk Duits cultureel beleid.

De Duitse deelstaatpremier liet optekenen dat hij "een duidelijk signaal wil geven dat we onze identiteit willen benadrukken." Het probleem is dat er bitter weinig hoogwaardigheidsbekleders het eens zijn met Söder, zelfs niet de katholieke kerk.

"Kruisbeeld is religieus, niet cultureel"

De bisschop van Wurzburg, Franz Jung, zegt dat "de crucifix een religieus symbool is, geen cultureel, en dat het dus niet gereduceerd mag worden tot een folkloristisch element." De protestantse theologe Johanna Haberer zegt dan weer dat "we genoeg kruisbeelden hebben in Beieren. Söder recupereert en misbruikt het kruis als religieus symbool."

Maar Söder beweert dus het tegenovergestelde: dat het kruis een cultureel symbool van Beieren is, en dus niet zozeer een religieus teken is. Beieren is wel degelijk een zeer katholieke provincie: 50 proent identificeert zichzelf als katholiek en nog eens 19 procent als protestant. Slechts vier procent is moslim, dus puur in cijfers schijnt Söder zich vooral te verzetten tegen het opkomende agnosticisme.

56 procent tegen

56 procent van de Beieren steunt de maatregel, zo'n 38 procent is tegen, met de sterkste pro-kampen in het extreem-rechtse milieu. De kans dat de wet er komt, is dus niet onbestaande, maar studentenorganisaties en schoolbesturen lieten al weten zich heftig te verzetten tegen de maatregel.

Lees meer

Dit al gelezen?