Waarom de processierups dit jaar gevaarlijker dan anders is

31 mei 2018

De eikenprocessierups kwam vroeger alleen voor in warme landen in Zuid-Europa, maar is sinds een jaar of twintig 's zomers ook op grote schaal bij ons te vinden. De rupsen veroorzaken jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Elk jaar lijkt de plaag erger te worden, maar dit jaar is ze uitzonderlijk zwaar. Waarom?

De eikenprocessierupsen worden zo genoemd omdat ze vooral in eikenbomen leven en 's nachts groepsgewijs, in processie, op zoek gaan naar voedsel.

De eikenprocessierups laat overal minuscule haartjes achter, die schadelijk zijn voor de mens. Contact met deze pijlvormige brandharen kan jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen veroorzaken.

Waar?

Door de opwarming van het klimaat rukt de processierups jaarlijks 30 kilometer op naar het noorden blijkt. Wat niet wil zeggen dat ze hier wegtrekt. Bij ons vind je ze momenteel vooral in het noorden van Limburg en in de Antwerpse Kempen, niet toevallig de warmste gebieden van Vlaanderen door de zandgrond daar. Maar ook in het Antwerpse zelf en in de provincie Brabant is er dit jaar veel overlast.

Sneller

De beestjes ontwikkelen zich dit jaar namelijk sneller dan voorgaande jaren. Dat komt door het uitzonderlijk mooie en warme weer van de afgelopen maanden. En door de warmte verplaatsen de beestjes zich sneller. Ze vervellen eerder en gaan op zoek naar koelere plekken. Dat maakt de kans groter dat mensen in contact komen met de brandharen die de rups loslaat.

Normaal blijven de rupsen overdag rustig in hun nestje onder de grond of in de boom, nu verspreiden ze zich meer. Ook bewegen ze meer in de nestjes, waardoor ze meer brandharen verliezen. Al met al heb je daarom dus meer kans om in aanraking te komen met deze haartjes.

Wat te doen

En, dat weten mensen die er al meet te maken hebben gehad, wil je echt vermijden. In sommige gevallen leidt contact tot koorts of zelfs overgeven, maar de klachten verdwijnen meestal binnen enkele dagen.

Wat moet je doen als je toch prijs hebt? Vooral niet krabben en jezelf afspoelen met koud water. Als je last krijgt van benauwdheid of oogklachten, ga je best zo snel mogelijk naar je huisarts.

Lees meer

Dit al gelezen?