© Istock

Deel van wijnoogst in Bordeaux-streek is voor het tweede jaar op rij om zeep na zware hagelstorm

30 mei 2018

In de wijnstreek rond het Franse Bordeaux dreigt de oogst voor het tweede jaar op rij een drama te worden. Een zware hagelstorm heeft er hele wijngaarden vernield. In amper vijftien minuten voltrok zich een drama voor de boeren, die nog de wonden van vorig jaar aan het likken waren.

De storm trof wijngaarden over een breedte van één kilometer. Met hagelstenen zo groot als eieren van duiven zou ongeveer 6 procent van de wijngaarden rond Bordeaux vernield zijn. In Cognac liep 14 procent van de aanplantingen schade op. Het is zo erg dat veel boeren nu al de hoop op een goede wijnoogst hebben opgegeven. En dat na het rampjaar 2017 voor Franse wijn. Toen was vorst in april de boosdoener, waarna opnieuw hagel in augustus de klus kwam afmaken. Op die manier werd er sinds de Tweede Wereldoorlog nooit meer zo weinig wijn in Frankrijk geproduceerd.

En twee jaar op rij? Dat kunnen veel wijnboeren niet aan. Zo vrezen experts dat er enkele faillissementen op til kunnen zijn. Voor ons als klanten wacht mogelijk een serieuze prijsverhoging voor een fles Bordeaux-wijn.

Subsidies voor boeren

Gelukkig is niet alle wijn getroffen door hagel. Zo zou bijvoorbeeld Saint-Emilion gespaard zijn. Elders konden zelfs hagelkanonnen, die met schokgolven de vorming van hagel moeten voorkomen, de schade niet vermijden. "De wijnstokken moesten normaal binnenkort beginnen te bloeien. Ze zijn teruggekeerd naar een wintertoestand", zegt Franck Jullion, voorzitter van de wijnbouwers in de regio Blaye Côtes-de-Bordeaux.

Hagel is zo mogelijk nog erger dan vorst. Bij vriesweer kan de oogst van het komende jaar verloren gaan, maar als het hout beschadigd wordt, zou de productie meteen twee jaar kunnen tegenvallen. "Sommige wijnmakers zullen zich van een dergelijk klap nooit herstellen.” Lokale politici hebben al subsidies aangevraagd om de boeren financieel te steunen, en de Franse minister van Landbouw, Stéphane Travert, heeft daar al mee ingestemd.

Ook voor liefhebbers van cognac was de storm slecht nieuws. Daar kan de schade nog groter zijn dan voor de Bordeaux-wijnen.

Lees meer

Dit al gelezen?