© Reviver Auto

Rijden we binnenkort rond met digitale nummerplaten?

29 mei 2018

Alles wordt gedigitaliseerd en nu ook nummerplaten. Het Amerikaanse bedrijf Reviver Auto heeft nu een digitale versie van de nummerplaat uitgebracht. Het ziet er wat uit als een e-reader en wordt nu getest. Maar technologie heeft wel een prijsje.

Bij ons kan je een gepersonaliseerde nummerplaat aanvragen, maar in de Verenigde Staten gaan ze nog een stapje verder met nummerplaten. Het bedrijf Reviver Auto uit Californië heeft een digitale versie op de markt gebracht en die zijn ze nu aan het testen in Sacramento, dat schrijft de krant The Sacramento Bee.

Meer dan een nummerplaat

De nummerplaat heeft een eigen computerchip en batterij. Maar het is veel meer dan dat. Wie er in de VS zo eentje koopt kan zijn wagen elk jaar elektronisch registreren. Ook wanneer de wagen gestolen wordt, geeft je kenteken een oplossing. Volgens Reviver Auto kan de nummerplaat de locatie doorgeven aan de eigenaar en de politie. Als het toestel werd losgemaakt, geeft hij de laatst gekende locatie door.

Op het digitale scherm zal het ook mogelijk zijn om andere tekst of een boodschap te laten zien. De bestuurder van de wagen kan het zelf aanpassen of het wordt aangestuurd vanuit een bedrijf als het om bedrijfswagens gaat. Neville Boston, de oprichter van Reviver Auto, zegt dat hij verwacht dat de interesse in de nummerplaten eerst van bedrijven zal komen.

Technologie heeft een prijs

De nieuwe nummerplaten zien er wat uit als een e-reader en ze gebruiken ook hetzelfde draadloze computersysteem. Maar die nieuwe dingen hebben wel een prijsje. Een digitale nummerplaat kost 699 dollar (604 euro) en daar zijn de installatiekosten nog niet bij gerekend en gebruikers moeten een maandelijkse vergoeding van zo’n 7 dollar (6 euro) betalen. Bij ons kost een gepersonaliseerde nummerplaat 1.000 euro.

Op dit moment rijden er in Sacramento 24 auto’s rond met zo een moderne nummerplaat. De tests worden geëvalueerd in 2020. Wie weet rijden we daarna allemaal rond met zo een digitale nummerplaat.

Lees meer

Dit al gelezen?