© istock

Straks wordt het menens: plaatselijk erg zware onweersbuien op komst

29 mei 2018

Vanochtend schijnt de zon nog in het grootste deel van Vlaanderen, en hier en daar werd de kaap van 20 graden al tussen 6 en 7 uur genomen. Maar dat gaat veranderen: lokaal komen er straks kleppers van onweders. In de namiddag ontstaan er forse stapelwolken, die uitgroeien tot stevige onweersbuien met kans op hagel en zeer lokaal ook heel veel regen in korte tijd. Daardoor kan wateroverlast ontstaan.

De voorbije nacht heeft vooral het westen van ons land te maken gekregen met een felle onweerszone. Wanneer het straks precies losgaat is een moeilijk geval. De weermodellen hadden de bijzonder hoge temperaturen en de zon in het binnenland van vanochtend niet voorspeld, en die gaan de zaak niet echt verbeteren. Om even technisch te worden: de CAPE is zich harder aan het opbouwen dan geanticipeerd.

Van Convective available potential energy (CAPE) moet je weten dat een hogere waarde staat voor een grotere kans op hevig onweer. Voor de buien losbarsten, is het kwik opgelopen naar circa 30 graden in het binnenland. In de loop van de namiddag groeien de stapelwolken dan uit tot zware regen- en onweersbuien. Bovendien kan er lokaal in korte tijd zoveel water vallen dat wateroverlast zeker mogelijk is.

Hagel

Er kunnen windstoten ontstaan en misschien ook hagelstenen vallen met een doorsnede van zo'n twee tot drie centimeter. Lokaal kan er heel veel regen vallen, en omdat er weinig wind staat, waait zo'n bui ook niet weg. Dat kan opnieuw zorgen voor flinke wateroverlast. Volgens sommige voorspellers kan er bijna anderhalf keer zoveel water vallen tijdens zo'n bui als tijdens een hele maand in deze tijd van het jaar. De buien kunnen tot laat in de avond aanhouden. Pas na 23 uur zou het rustiger worden.

Morgen

Morgen is er een mix van wolkenvelden en zonnige perioden. Opnieuw kunnen in de middag verspreid over het land onweersbuien ontstaan. Wel zijn die buien veel minder hevig en talrijk dan wat voor vandaag wordt voorspeld. Met maxima van 25-28 graden en gevoelstemperaturen die boven de 30 gaan in het binnenland is het opnieuw zeer warm.

Ook donderdag en vrijdag is er een afwisseling van zon, wolken en in de namiddag en avond onweersbuien. Het blijft bijzonder warm.

Lees meer

Dit al gelezen?