© EA Games

EA plooit onder internationale druk: geen ‘loot boxen’ in nieuwe ‘Battlefield’

28 mei 2018

Gamers speculeerden dat de nieuwe ‘Battlefield’ zou beschikken over ‘loot boxen’, items die je met echt geld kan kopen in een spel. EA Games heeft nu duidelijkheid geschept door te zeggen dat er in ‘Battlefield V’ enkel ‘loot boxen’ komen om het uiterlijk van je gamefiguurtje te pimpen. Daarmee geven ze toe aan de internationale druk tegen het concept.

De woordvoerder van EA Games heeft aan de gamewebsite Kotaku laten weten dat er “geen ‘loot boxen’” komen in het nieuwe spel, dat in oktober uitkomt. Er is de jongste tijd een internationale controverse aan de gang rond het concept van ‘loot boxen’, virtuele schatkisten met items die je tegen betaling in een spel kan gebruiken. De ophef kwam op gang na de release van Star Wars Battlefront 2 omdat spelers in die game met echt geld ‘loot boxen’ konden kopen.

Internationale druk

De Belgische minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bestelde daarop een onderzoek bij de Kansspelcommissie. Hij dreigde met celstraffen en miljoenenboetes als de game uitgevers geen aanpassingen zouden invoeren. Hij verklaarde dat de games Overwatch, FIFA 18 en Counter Strike Global Offensive een vorm van gokken zijn. De Amerikaanse beoordelingsorganisatie Entertainment Software Rating Board (ESRB) zal dat soort games in de toekomst voorzien van een apart label.

De ontwikkelaars hebben na de lancering van Star Wars Battlefront 2
enkele aanpassingen doorgevoerd om niet langer in de categorie ‘kansspel’ te vallen.

Enkel ‘loot boxen’ voor uiterlijk

Je zal in Battlefield V wel nog tegen betaling het uiterlijk van je karakter kunnen veranderen, maar concepten zoals de premium pass of season pass bij Battlefield I, die je toegang geven tot exclusieve kaarten, modes en features, zijn dus definitief afgevoerd.

Daarmee plooit EA duidelijk voor de internationale kritiek tegen ‘loot boxen’. Het is nog niet duidelijk of de autoriteiten maatregelen zullen ondernemen tegen de ‘loot boxen’ voor uiterlijk.

Lees meer

Dit al gelezen?