© iStock

Is het wel gezond om je waterflesje te hergebruiken? 

26 mei 2018

Degenen die een beetje milieubewust zijn, durven wel eens een flesje water te hergebruiken. Nadat het water op is, vul je het nog een paar keer opnieuw met kraantjeswater. Sommigen durven te beweren dat dat eigenlijk helemaal niet zo gezond is. Maar is dat wel zo? 

Volgens Good Housekeeping, een Engelse website, zou een flesje water hergebruiken niet zo gezond zijn. Blijkbaar kunnen er schadelijke bacteriën nestelen in kleine scheurtjes in het plastiek van een flesje. Daarnaast zou slijtage van een fles ook zorgen voor chemicaliën in het water.

De Nederlands nieuwswebsite Nu.nl heeft verder onderzocht of het hergebruiken van een plastiek fles echt zo ongezond is. Hoogleraar toxicologie Ivonne Rietjens vertelt aan de website dat er mogelijks meer chemicaliën in het water kunnen komen als een fles is beschadigd. Maar we moeten nog niet meteen gealarmeerd zijn. "De concentraties van mogelijk schadelijke stoffen in het water in plastiek flesjes zijn klein", klinkt het op de website. Rietjens verwacht geen groot gevaar voor je gezondheid.

Niet snel ziek

Het Nederlandse Voedingscentrum zegt dat een waterflesje miljoenen bacteriën kan bevatten als het niet wordt schoongemaakt. Maar ze geven wel toe dat je er wellicht niet snel ziek van wordt, want de bacteriën zijn waarschijnlijk toch van jou afkomstig. "Het zijn je eigen bacteriën uit maaltijdresten en speeksel en de kans dat je daar ziek van wordt is erg klein." Ook Rietjens gelooft dat je niet snel ziek kan worden van het water in je flesje.

Toch wordt wel sterk aangeraden om je flesje water iedere dag even te wassen met warm water en een beetje afwasmiddel.

Je kan dus je waterflesje hergebruiken, maar je moet het wel regelmatig opnieuw wassen. Het moet natuurlijk hygiënisch blijven hé.

Lees meer

Dit al gelezen?