© istock

OPGEPAST! Vandaag en de volgende dagen erg belangrijk dat je smeert: we zitten met een erg hoge zonkracht

26 mei 2018

Het wordt de volgende dagen lekker zwoel weer en wellicht gaan we op sommige plaatsen zelfs de kaap van de 30 graden ronden. Maar de zon haalt een UV-index van zeven en dat is behoorlijk hoog naar Belgische normen. Bij zonkracht zeven kan je in een kwartiertje al gevaarlijk verbranden. Dus smeer je ook in als je even boodschappen gaat doen of een stukje gaat fietsen.

Geweldig weer dit weekend en de volgende dagen. Maar ook gevaarlijk weer. De UV-index is erg hoog: zeven. Dat komt in ons land niet zo veel voor. De UV-index is momenteel zo hoog dat je al verbrandt als je tien tot 15 minuten onbeschermd in de zon zit.

De hoeveelheid ultraviolette straling wordt uitgedrukt in de zonkracht, een index die in België kan variëren van 0 (wanneer er geen uv-straling is) tot 10 (voor de maximale hoeveelheid ultraviolet zonlicht).

Bij een lage zonkracht (0-4) verbrandt de huid minder snel dan bij een hoge zonkracht (7 en hoger).

In landen dichter bij de evenaar en in de bergen kan de zonkracht een waarde van 15 of hoger halen. In de buurt van de evenaar komt dat doordat de zon hoger aan de hemel staat, waardoor de zonnestralen minder gebroken worden door de atmosfeer. In de bergen is de atmosfeer minder dicht.

Er bestaat een UV-tabel die aangeeft hoelang de huid van een gemiddelde Belg midden op de dag zon kan verdragen. Da's een gemiddelde en voor wie snel verbrandt, is de tijd nog korter. De vermelde tijd geeft aan na hoeveel minuten een onbeschermde huid zoveel ultraviolette straling heeft gekregen dat deze na 8 tot 24 uur rood kleurt. Dat is het maximum voor wie verstandig wil zonnebaden.

Dit weekend zitten we aan zeven in die tabel en dat betekent dat je al binnen tien tot 15 minuten verbrandt. Als je de zon in gaat, is insmeren dus heel belangrijk.

Hier zijn een paar tips:

1. Smeer onbedekte huid een halfuur voordat je de zon ingaat dik in met een antizonnebrandmiddel, met een voor jou geschikte beschermingsfactor.

2. Ga je even naar buiten? Kies dan voor minimaal factor 15. Ga je langer in de zon? Gebruik dan minimaal factor 30.

3. Herhaal het insmeren elke twee uur, of vaker bij sterk transpireren of na het zwemmen en afdrogen.

Lees meer

Dit al gelezen?