© European Space Agency

Verenigd Koninkrijk zal een eigen navigatiesatelliet bouwen als ze geen toegang meer krijgen tot ‘Galileo’

25 mei 2018

Voor er een effectieve brexit is moeten er heel wat zaken besproken worden en dat zorgt voor een aantal conflicten en onenigheid. Zo zou de Europese Unie het Verenigd Koninkrijk geen toegang meer geven tot hun satellietnavigatiesysteem ‘Galileo’. Dus zijn de Britten van plan op hun eigen navigatiesatelliet te bouwen. 

De Britse minister van Financiën, Philip Hammond kwam tijdens een meeting tussen alle ministers van Financiën in Brussel met de waarschuwing dat het Verenigd Koninkrijk een satellietnavigatiesysteem zal bouwen als Europa blijft dreigen om ze te blokkeren na de brexit.

Europees project

Galileo is het grootste Europese ruimtevaartproject ooit. Het is een niet-militair satellietnavigatiesysteem dat zo’n 10 miljard euro heeft gekost. De belangrijkste reden voor dit project was politiek, want een eigen systeem zorgde ervoor dat Europa onafhankelijk werd van gelijkaardige systemen zoals gps uit de Verenigde Staten en GLONASS uit Rusland. Sinds 2016 kan iedereen er gebruik van maken, maar de kans is groot dat je daar niks van gemerkt hebt, want je kan alle systemen door elkaar gebruiken.

De Europese commissie heeft regels over het delen van gevoelige informatie met niet-leden van EU. Zo wil de EU zich verantwoorden voor zijn beslissing om bij een brexit alle Britse bedrijven uit het project te halen. EU zou ook de toegang tot het systeem beperken voor de Britten. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Eigen satelliet

“We hebben toegang nodig tot een dergelijk systeem en het is altijd het plan geweest om als lid van het project het technisch en financieel te ondersteunen”, zegt Hammond. Verder zegt hij dat als dat niet meer mogelijk blijkt, dat het Verenigd Koninkrijk alleen moet gaan werken en waar mogelijk zal samenwerken met partners van buiten Europa om zo’n eigen systeem te bouwen.

Lees meer

Dit al gelezen?