© EPA

OPINIE: Roberto, waarom heb je de ballen niet om de waarheid over Radja te vertellen?

21 mei 2018

opinieDe beslissing van Roberto Martinez om Radja Nainggolan niet mee te nemen naar Rusland is verdedigbaar. Maar dat had hij dan ook moeten doen. De bondscoach heeft letterlijk maar één job: leiderschap tonen. Ofwel leg je héél goed uit waarom hij niet mee gaat. Ofwel zit hij er gewoon bij. Want wie bang is van zijn eigen schaduw, verdient de job van leider niet.

Ooit heb ik het geluk gehad om in een groepje van zo’n twintig man te luisteren naar Roberto Martinez. Het ging over leiderschap. Hij werd geïnterviewd door een absolute topper. De vragen waren scherp, de antwoorden vinnig. Het was behind closed doors zoals dat heet, en Martinez ging niets uit de weg. We waren allemaal onder de indruk van z'n verstand, z'n welbespraaktheid, z'n eerlijkheid. Met een wow-gevoel liet hij ons achter.

Het contrast met vandaag is gigantisch. Het maakt het dubbel zo jammer dat Martinez blijkbaar al die wijze uitspraken over leiderschap niet heeft toegepast op zichzelf, bij de voorstelling van z'n selectie.

Want laat ons eerlijk zijn: zo beestig moeilijk is de baan van selectieheer niet in België. Tenminste, als het op het puur sportieve aankomt. Nog nooit had België zoveel talent. Nog nooit kon een Belgische coach kiezen uit zo’n rijke verzameling topspelers. En nog nooit was het makkelijker om in de voetsporen te treden van een sportief mislukte voorganger.

Pers en fans beledigen

Normaal zouden discussies over de rol van de bondscoach zich dan ook moeten beperken tot tactische vragen: spelen we met vier vanachter of met drie? Maar Martinez is er zowaar in geslaagd om er een heuse fundamentele bevraging over zijn eigen leiderscapaciteit van te maken.

We kunnen over één ding kort zijn: sportief gezien valt de niet-selectie van Radja gewoon niet uit te leggen. Daar een draai aan geven, is pers en fans beledigen. Tielemans wel en Nainggolan niet? Lachwekkend!

Iedereen voelt dus aan dat het kalf elders gebonden ligt. Gaat het om de groepsdynamiek dan? Op zich is dat perfect verdedigbaar: als leider is het zijn taak om geen 23 individuen te selecteren, maar een team dat samen wereldkampioen kan worden. En daarin wil je geen rotte appels. Want het kan best dat vanuit de groep zelf daarover signalen kwamen. Maar dan is Martinez’ aanpak om dat probleem gezond op te lossen een leider onwaardig.

Onzorgvuldig leiderschap

Dan had hij om te beginnen daarover al veel langer duidelijkheid moeten creëeren: gewoon simpel toelichten dat het de persoon Nainggolan is. Door hem de laatste keer alsnog op te nemen in de selectie en nu definitief niet, maakte Martinez er een potje van. En vervalt het argument van onverzoenbare persoonlijkheid ook: wel een paar weken voor het WK en dan uiteindelijk toch niet?

Martinez zette dus nodeloos de deur weer half open de vorige maanden en veroorzaakte zo zelf al de spanning rond de selectie. En zo laat hij z'n WK ook beginnen met een onnodige en ongemakkelijke polemiek. Dat bovendien de niet-selectie van Radja al op voorhand lekt toont de onzorgvuldigheid en ongevoeligheid van het leiderschap bij de Rode Duivels.

Ik ben oprecht benieuwd wat de Martinez van destijds te zeggen zou hebben over het leiderschap van Martinez vandaag. Ik vrees het ergste.

Lees meer

Dit al gelezen?