© Hennessey.

Dit bakske zou 480 per uur moeten kunnen rijden

17 mei 2018

Sinds november is de beruchte Bugatti Veyron niet langer 's werelds snelste auto die je kan kopen. Dat is momenteel de Koenigsegg Agera RS. Die haalt net geen 448 km per uur. Maar het record zal wellicht snel sneuvelen, want de Hennessey Venom F5 zou de eerste wagen moeten worden die de grens van 300 mijl per uur - 482,803 km - gaat breken.

Er zijn dingen op wielen die sneller zijn, maar het gaat hier om productiewagens, of auto's die je kan kopen en waar je ook effectief mee op de weg mag.

De huidige top

Momenteel is de Zweedse Koenigsegg Agera RS het snelste wat je kan kopen om mee op de baan te komen. Je moet dan wel meer dan 2 miljoen euro neerleggen. Op 1 oktober trok Niklas Lilja op de luchtmachtbasis van Vandel in Denemarken zo'n Agera RS van 0 naar 400 km per uur en zette hem weer stil in 36.44 seconden, 5.56 seconden sneller dan wat de Bugatti Chiron presteerde. De Agera RS haalde de 400 km per uur trouwens in amper 26.88 seconden (1.958 meter), en moest amper 9,56 seconden remmen om na 483 meter weer tot stilstand te komen.

Op 4 november zette de Agera RS dan op een stuk rechte baan van 18 kilometer (de Nevada State Route 160 tussen Las Vegas and Pahrump) z'n record van 447,2 km per uur. Dat was een stuk sneller dan de 431,072 km per uur van de vorige recordhouder, de Bugatti Veyron.

Texas

Maar, als het van de Texaan John Hennessey afhangt, gaat dat record er begin volgend jaar aan. Hennessey Performance Engineering is een Amerikaans tuninghuis dat zich specialiseert in het aanpassen van sport- en superauto's van verschillende merken zoals Ferrari, Porsche, McLaren, Chevrolet, Dodge, Cadillac, Lotus, Jeep, Ford, GMC, Lincoln en Lexus. Ze werken ook aan luxe auto's zoals Bentleys en muscle cars zoals de Dodge Charger en Challenger.

Momenteel zijn ze daar de Venom F5 aan het afmaken, de eerste auto van het merk die het helemaal zelf ontworpen en gebouwd heeft. De Venom F5 wordt aangedreven door een 8.0-liter bi-turbo V8 die 1.624 pk en 1.762 Nm aan trekkracht levert. De auto zou in 10 seconden naar 300 kilometer per uur moeten kunnen accelereren.

"Koopje" voor "maar 1,3 miljoen euro"

De Venom zou "maar" 1.300 kilo gaan wegen en een drag coefficient van 0.33 hebben. En, vreemd genoeg, geen actieve aerodynamics zoals dat ondertussen standaard is op hypercars. Desalniettemin moet het dus de eerste auto worden die je zal kunnen kopen (voor "maar" 1,3 miljoen euro!) waarmee je op de weg 480 per uur zou kunnen rijden, of, door de magische 300 mijl per uur-grens gaan.

De Venom F5 gaat eind volgend jaar officieel pas in productie. Het bedrijf gaat er slechts 24 exemplaren van bouwen.

© Hennessey.
© Hennessey.
© Hennessey.
© Hennessey.
© Hennessey.

Lees meer

Dit al gelezen?