© IStock

Chinezen moeten premie betalen als ze relatie verbreken

16 mei 2018

In China is een nieuwe trend ontstaan. Wie zijn of haar relatie wil verbreken, moet een premie ophoesten aan de ex. Het is een soort onofficiële echtscheidingsregeling waar het bedrag berekend wordt op basis van het inkomen. 

Wie in China zijn of haar partner beu is, zal vanaf nu wel twee keer nadenken. Het is nu namelijk de gewoonte dat men een premie betaalt aan de gedumpte. Dit zijn vaak bedragen die oplopen tot duizenden euro's.

Meestal de man

Wat opvallend is aan de trend, is dat het vaak de mannen zijn die de premie betalen. Dit komt voornamelijk door schuldgevoelens en een compensatiedrang voor het verrdriet dat ze veroorzaakt hebben. Voor de oudere generatie is het vaak om zich te excuseren voor de gemiste kansen, om nieuwe liefde te vinden of om hun carrière te boosten.

Al zijn het niet enkel mannen, ook Chinese vrouwen zijn bereid om de premie te betalen. Zeker als de man tijdens de relatie vaak betaald heeft voor eten of cadeau's.

Ergere gevallen

Het was al eerder bekend dat China er wat vreemdere gewoontes op nahield in verband met het verbreken van relaties. Zo spaarde een vrouw 2 jaar lang om haar relatie te kunnen verbreken wegens... kaalheid. Ze vond dat haar man te onaantrekkelijk was geworden toen hij kaalheid begon te vertonen.

Nog absurder is het verhaal van een man die van zijn vrouw wou scheiden omdat ze hem bedrogen had. Hij eiste een monsterlijk bedrag dat ze weigerde te betalen. Uit wraak goot hij een bijtend zuur op het volledige gezin.

Lees meer

Dit al gelezen?