© iStock

Nieuw algoritme moet ‘troll-tweets’ verbergen op Twitter

16 mei 2018

Twitter wil af van de negatieve sfeer die er heerst op het platform en gaat daarvoor een verandering aanbrengen in zijn algoritme. Er is al een testperiode met positieve resultaten geweest. Met deze maatregel wil Twitter komaf maken met 'trolls' die negativiteit en haat verspreiden.

Eerder dit jaar had Twitter al aangekondigd dat ze werkten aan een nieuwe manier om trolls aan te pakken en om het platform een positievere omgeving te maken. Sommige van die troll-tweets zijn wel grappig en leuk om te lezen, maar het grootste deel is aanstootgevend of schendt de regels van Twitter. Daar willen ze bij Twitter iets aan doen.

“We moeten het probleem wel in de juiste context plaatsen”, klinkt het op de blog van Twitter. “Minder dan 1 procent van alle accounts zijn de accounts die gemeld worden wegens misbruik, maar veel van die accounts die gerapporteerd zijn, zijn niet in strijd met onze regels." Daar moet er dus een onderscheid gemaakt worden, dat is voor Twitter de grootste opdracht geweest.

Nieuwe aanpak

Dus heeft Twitter een aantal tests gedaan om een nieuwe manier te zoeken om trolls aan te pakken. “Vandaag gebruiken we policies, human review processes en machine learning om te beslissen hoe tweets georganiseerd en getoond worden op gemeenschappelijke plaatsen”, zeggen ze in het persbericht.

Twitter gaat zijn algoritme aanpassen, waardoor we als gebruiker niet meer zelf trollaccounts moeten gaan blokkeren. Zo zal de manier waarop er gereageerd wordt op een tweet mee bepalen hoe vaak mensen die tweet zullen zien. Maar tweets zullen ook gerangschikt worden door rekening te houden met verschillende gegevens zoals het aantal accounts dat een persoon heeft of het feit dat er meerdere tweets al werden gerapporteerd.

Testen

Tweets die door het algoritme als negatief worden beschouwd, worden niet automatisch gedeletet, maar zullen zo ver mogelijk naar beneden gehaald worden bij ‘meer reacties weergeven’ waardoor minder mensen ze zullen lezen. De afgelopen maanden heeft Twitter testen uitgevoerd met het nieuwe algoritme en ze zien een positieve impact. “We zien een daling van 4 procent in het aantal misbruik meldingen uit zoekopdrachten en 8 procent minder in gesprekken”.

Lees meer

Dit al gelezen?