© iStock

Zo steun jij je moslimmaatje tijdens de ramadan

16 mei 2018

Voor moslims is het tijd voor de heilige maand ramadan. Een periode om het beste van je te geven, je goed te gedragen en ook te vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Maar soms hebben moslims het een beetje moeilijk tijdens deze periode. Maar wat kunnen wij, als vrienden of collega's, doen om ze te steunen tijdens deze intensieve maand? 

1. Wens ze succes

Nu het weer ramadan is, kan je je moslimvriend of -collega heel gelukkig maken door ze succes te wensen deze maand.

Als je echt punten wil scoren, moet je ze succes wensen in het Arabisch, de taal van de koran. Zo kan je Ramadan Mubarak oftewel Ramadan Kareem zeggen waarmee je ze een gezegende of zalige ramadan toewenst.

Dat zal je zeker extra koekjes op het Suikerfeest opleveren!

2. Vraag af en toe hoe het gaat

Er is niets leuker voor een moslim dan vrienden en collega's die hen steunen. Hierdoor voelen ze zich meer welkom en minder awkward om weer eens uit te leggen waarom ze niet mee kunnen lunchen.

Je moslimvrienden of -collega's steunen, kan op verschillende manieren. Je kan hen vragen hoe het gaat en hen af en toe een riem onder het hart steken. Want een moslim die mee vast, heeft veel FOMO en heeft af en toe wat steun nodig. Vooral als die steun komt van mensen die ze graag hebben.

Ook op de werkvloer is het aangenaam voor een moslim om aan te horen dat collega's hen steunen. Ze voelen zich waarschijnlijk schuldig dat ze minder actief zijn en misschien hier en daar een dagje thuis blijven.

3. Leer bij over de ramadan

Als je meer wil weten over de ramadan en waarom je beste vriend of leukste collega mee doet, kan je wat opzoekwerk doen. Zo kan je diepgaandere gesprekken voeren met je moslimvrienden in plaats van alleen maar lastige vragen te stellen. Zo leer je wat wel en niet kan, waarom moslims vasten en wat de gezondheidsvoordelen zijn.

Heel wat moslims moeten zich regelmatig verantwoorden waarom ze meedoen met de ramadan. Hierdoor kan je vriend(in) of collega het gevoel krijgen dat ze helemaal anders zijn dan jou en wordt een wij-zij gevoel gecreëerd.

Laat daarom irritante en bekrompen vragen zoals "eet toch als een normaal persoon" of "dat is toch niet gezond" achter en probeer in te zien dat iedereen anders is en iedereen mag geloven in wat ze willen.

4. Pauzeer samen met je moslimcollega, ook tijdens de ramadan

Je collega achterlaten op bureau omdat hij of zij toch vast, is niet leuk. Als je moslims tijdens een pauze mee vraagt, gaan ze dat zeker appreciëren. Ze vinden het leuk dat je ook aan hen denkt, zelfs als ze niet mogen eten.

Voor moslims is het helemaal niet erg dat je voor hun neus eet. Als iemand hier wel een probleem van maakt, moet je duidelijk maken dat iedereen recht heeft om te eten of niet te eten. Ga elkaar ook niet uitdagen en respecteer elkaars keuzes.

5. Ga na zonsondergang samen eten

Moslims verbreken het vasten vaak in grote groepen. Vraag eens of je niet met ze kan gaan eten na zonsondergang. Ze zullen dat zeker leuk vinden en je waarschijnlijk vragen om bij ze thuis te komen eten. Wie weet, ontdek je wel lekkere internationale gerechten.

Je kan ook altijd een picknick voorstellen bij zonsondergang. Een perfecte manier om het vasten te verbreken en het gezellig te maken als het zonnetje net onder is.

Pols ook even bij je vriendinnen wanneer ze hun maandstonden hebben. Tijdens deze periode moeten ze niet mee vasten en kunnen ze zelfs mee gaan brunchen en lunchen. Daar is helemaal niets awkward aan. Ze gaan het zelfs leuk vinden om tussendoor even te genieten van een leuke pauze van de vastenmaand.

6. Of ga gewoon iets leuk doen

Het is niet omdat moslims een maand vasten, dat ze geen leuke dingen kunnen doen. Probeer op tijd een datum te prikken om 's avonds iets leuk te doen met je moslimvriend. Vrijdagavond kan je misschien naar de cinema of iets gaan drinken. Iedereen heeft nood aan leuke dingen doen, ook tijdens de ramadan.

Als je vriend(in) ook nood heeft aan ontspanning overdag, kan je dan ook iets leuk gaan doen. Hij of zij moeten zichzelf niet per se opsluiten omdat het ramadan is. Ze hebben ook wel nood aan plezier hebben

7. Iedereen die gezond is, kan het vasten aan. Ook jij!

Elke moslim hoort regelmatig van niet-moslims dat de ramadan veel te heftig is en ze het waarschijnlijk niet zouden kunnen. Newsflash: elke moslim denkt hetzelfde, maar doet het toch. En raad eens? Ze hebben het allemaal overleefd en doen het de dag nadien zelfs opnieuw.

Daarom kan je je uitspraak misschien anders verwoorden en zeggen je het sterk vindt dat ze het kunnen volhouden. Dat zal een moslim meer appreciëren dan alweer aan te horen hoe belangrijk voedsel voor je is.

8. Onthou dat niet iedere moslim mee vast

Tijdens het vasten zijn er heel wat regels die je niet mag breken. Maar er zijn ook moslims die niet mee mogen doen, zoals kinderen, ouderen, zieken of menstruerende en zwangere vrouwen. Probeer daarom nooit moslims te beoordelen die niet meedoen.

Soms zijn de redenen om niet mee te doen heel persoonlijk, dus probeer hier rekening mee te houden. Moslims die niet mee vasten zullen wel een geldige reden hebben. Het is hun volste recht om de reden voor zichzelf te houden.

9. Vergeet niet dat moslims geen water drinken tijdens het vasten

Moslims horen vaak de vraag of ze water mogen drinken tijdens de ramadan. Het antwoord is simpelweg nee. Tussen zonsopgang en zonsondergang mag je tijdens de ramadan niets drinken.

10. Let op met afgezaagde grapjes

Tijdens de ramadan horen moslims heel vaak (dezelfde) mopjes. Een moslims maakt het elk jaar (een paar keer) mee dat iemand zegt "Wil je een stukje? Ah nee! Je mag niet, Hahaha!" Dus laat zulke zaken misschien achterwege en maak leukere grapjes.

11. FOMO suckt, ook voor moslims tijdens de ramadan

Door de ramadan zullen heel wat moslims leuke etentjes, gezellige shopdagen met vrienden of werkuitjes missen. Daarom is het altijd leuk om een etentje of drink te organiseren na de ramadan.

Bespreek dit met je vrienden en collega's en organiseer jullie eigen Suikerfeest. Zo hebben de vastende moslims ook iets om naar uit te kijken.

Lees meer

Dit al gelezen?