© Facebook

Facebook lanceert website om jongeren terug op het platform te krijgen

16 mei 2018

Facebook is steeds minder aantrekkelijk voor jongeren en daar willen ze iets aan veranderen, want maandag is ‘Jeugdportal’ online gegaan. Met deze website wil Facebook jongeren terug voor zich winnen. Het moet werken als een soort gids voor alles wat met Facebook te maken heeft, dus ook privacy. Misschien dus ook goed voor iedereen, na het hele privacyschandaal rond Facebook en Cambridge Analytica.

De website die Facebook maandag lanceerde moet jongeren terug naar het platform halen. Met ‘Jeugdportal’ willen ze hun werking richting de jeugd versterken. We moeten het beschouwen als een gids voor alles wat met Facebook te maken heeft.

Doel

De website heeft vier doelen: ten eerste moet het een leerplatform zijn over alles wat met Facebook te maken heeft. Als tweede moet het een manier zijn om je eigen Facebookervaring onder controle te houden. Vervolgens is het ook het platform waar jongeren met elkaar kunnen communiceren over hoe ze technologie en het internet gebruiken. Ten slotte is het ook een adviesplatform waar je alle antwoorden op je vragen zou moeten kunnen vinden.

© Facebook

Privacy

Op ‘Jeugdportal’ vind je basisinformatie over Facebook, maar ook tips over hoe je je profiel eigen kan maken, hoe je het het best beveiligt en je privacy en waarmee je daarvoor allemaal rekening moet houden. Het andere deel van de website is een blog waar jongeren van over heel de wereld hun ervaringen kunnen delen. Na het hele privacyschandaal rond Facebook en Cambrigde Analytica komt dit misschien wel op het juiste moment en is het niet alleen nuttig voor jongeren, maar kunnen we allemaal die tips en uitleg gebruiken.

Nieuwsoverzicht

Naast ‘Jeugdportal’ dat in 60 talen beschikbaar is, kijkt Facebook ook naar een manier om de tips die op de website te vinden zijn rechtstreeks in hun nieuwsoverzicht te laten verschijnen. Het zou dan gaan om bijvoorbeeld: hoe jij controle hebt over wie wat ziet op je profiel. Eerder was er in de Verenigde Staten al Messenger Kids, een versie van Messenger speciaal voor kinderen, waar de ouders controle over hadden.

Ook op andere vlakken gaat Facebook meer werken met en voor jongeren. Om ‘Jeugdportal’ te maken was er onder andere Talking with teens, waar Facebook op verschillende events met groepen jongeren sprak die dan input mochten geven over hoe zij Facebook gebruiken.

Lees meer

Dit al gelezen?