© EPA

Trump heeft zichzelf benoemd tot z'n eigen AI-adviseur

15 mei 2018

De Amerikaanse regering heeft een speciale commissie in het leven geblazen voor informatie rond artificiële intelligentie. Maar als we even dieper graven in de officiële documenten, zien we dat de Amerikaanse president Donald Trump eigenlijk zélf aan het hoofd staat van die commissie.

Het Witte Huis kondigde vorige week aan dat er een gespecialiseerde commissie komt om de Amerikaanse president Donald Trump en de federale regering in te lichten over artificiële intelligentie. Uit het officiële document blijkt dat maar half te kloppen. Er komt inderdaad een commissie, maar Trump zijn topadviseur is Michael Kratsios, die politieke wetenschappen gestudeerd heeft.

Een letterlijke quote uit het document: “Om de coördinatie van federale inspanningen rond AI te verbeteren en te garanderen dat de VS de leider blijft op het vlak van AI heeft het Witte Huis vandaag een Selecte Commissie rond AI ingeroepen onder de National Science and Technology Council.”

Trump aan de top

Het grootste probleem met de commissie is de leiding: Trump zelf en een aantal figuren die er weinig toe doen. Trump is dus zinnens om zichzelf te adviseren in de complexe, risicovolle materie van AI.

In het document lezen we verder nog dit: “De Selecte Commissie zal voorgezeten worden door de White House Office of Science and Technology Policy (OSTP), de National Science Foundation (NSF), and de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).”

Mooie woorden, maar in feite is dit geen goed nieuws. Zo worden bovenstaande instellingen eigenlijk niet echt bestuurd. Zowel de NSF als de DARPA hebben wel bestuurders. De leider van DARPA houdt zich vooral met defensie bezig. Echt objectief zal die dus niet zijn in zijn adviezen. De baas van de NSF is dan weer een Fransman die tijdens de presidentstermijn van Barack Obama aangesteld werd. De kans dat Trump naar hen zal luisteren, lijkt dus vrijwel nihil.

Bovendien heeft geen van de drie organisaties het absolute leiderschap over de nieuwe instelling. Die positie valt dus recht in de schoot van Trump. Hij adviseert zichzelf en staat aan het hoofd van de volledige commissie. Bovendien heeft hij de macht om belangrijke oordelen over te dragen aan beginnende ambtenaren.

Washington legt AI niet aan banden

Verder maakte persbureau Reuters enkele dagen geleden nog bekend dat het Witte Huis de private ontwikkeling van AI in het land niet zal tegenhouden. Ook erkent de regering dat sommige jobs uiteindelijk ondermijnd zullen worden door de technologie.

Op een recente top in het Witte Huis, waar vertegenwoordigers van onder andere Google, Facebook en Amazon waren, zei Kratsios dat het kabinet van Trump niet wil opleggen “wat onderzocht en ontwikkeld wordt”: “We willen wetenschappers en technologen zo veel mogelijk toelaten om hun volgende uitvindingen hier in alle vrijheid in de Verenigde Staten te doen.”

Experts blijven zeggen dat AI voor mogelijke gevaren zorgt op het vlak van controles, privacy, cybersecurity en toekomstige jobs. “Tot op een bepaald niveau is het vervangen van jobs onvermijdelijk”, geeft Kratsios toe. “Maar we kunnen niet bij de pakken blijven zitten en hopen dat de markt het uiteindelijk wel op zichzelf zal oplossen. We moeten doen wat Amerikanen altijd gedaan hebben: aanpassen.”

Lees meer

Dit al gelezen?