© iStock

Zelfrijdende auto's krijgen te maken met een onverwachte moeilijkheid

15 mei 2018

Grote bedrijven zoals Google, Tesla en Uber voeren volop tests uit met de zelfrijdende auto's en de technologieën van de voertuigen evolueren in een razendsnel tempo. Toch blijkt uit een studie van de Universiteit van Brits Columbia, UBC, dat de zelfrijdende auto's oog in oog staan met een - eerder onverwacht - obstakel: regen.

Of de regen het plannetje van de zelfrijdende auto's in het water zal doen vallen, is misschien wat overdreven. Toch mogen we de effecten van slechte weersomstandigheden volgens de onderzoekers van UBC niet onderschatten. Het probleem? De bestaande algoritmes waarmee zelfrijdende auto's getraind worden bestaan enkel uit data overdag gefilmd, in perfecte weersomstandigheden.

Rondrit in 'Raincouver'

Voor hun onderzoek testten de wetenschappers van de UBC de bestaande algoritmes in de straten van Vancouver - voor deze studie omgevormd tot het originele 'Raincouver' - terwijl het regende én donker was. De resultaten zijn allerminst goed. Fred Tung, auteur van de studie, is niet verbaasd: "Met de algoritmes die er zijn presteren de zelfrijdende auto's ondermaats. Ze kunnen de effecten van slecht weer moeilijk inschatten en weten dus niet hoe te reageren."

Jim Little, computerwetenschapper aan UBC, vergelijkt de moeilijkheden die zelfrijdende auto's in de regen ondervinden met menselijke chauffeurs. "Ook mensen hebben het 's nachts in de regen moeilijker om voorbijgangers te herkennen en bij zelfrijdende auto's is dat net hetzelfde."

De oplossing volgens de twee wetenschappers? De algoritmes aanvullen met extra data, gefilmd in alle soorten weersomstandigheden, zowel overdag als 's nachts. Want vergeet niet: de onderzoekers hebben nog geen ritje in de sneeuw ondernomen!

De volledige uitleg van Jim Little kan je in onderstaand filmpje bekijken.

Lees meer

Dit al gelezen?