© YouTube - DonaldGlover

Nieuwe videoclip 'This Is America' van Donald Glover zorgt voor controverse op het internet

14 mei 2018

Muzikant en acteur Donald Glover, alias Childish Gambino, gaat met zijn nieuwe videoclip ‘This Is America’ viraal op het internet. De video weerspiegelt het thema van vuurwapengeweld in Amerika waarover de meest uiteenlopende opiniestukken en analyses de ronde doen. Hij vertelt Jimmy Kimmel dat hij bewust wegblijft van het internet en dus ook van de felle kritiek, want hij is namelijk een gevoelige jongen.  

'This Is America', de nieuwste videoclip van Donald Glover, is al 75 miljoen keer bekeken op YouTube. Laat je niet verleiden door een dansende, moordlustige en shirtloze Glover, want hij probeert namelijk een punt te maken. Het vuurwapengeweld presenteert hij zelf door een kogel door het hoofd van een gevangene te boren, want ‘zo is Amerika’. Een extreme boodschap die hij wil overbrengen en daar horen extreme reacties bij.

Glover, die onder het pseudoniem Childish Gambino het nummer uitbracht, beweegt door een industriële ruimte terwijl opeenvolgende acties plaatsvinden. Kinderen in schooluniformen versterken zijn présence met hun Afrikaanse en Amerikaanse dansbewegingen. Iets verder in de video danst hij een ruimte binnen waarin een gospelkoor swingend meezingt, maar die hij even later meedogenloos neerschiet. Opnieuw: dit is Amerika. Er gebeurt nog meer. Kortom, de video is een duizelingwekkend, schokkend en bedachtzame verhandeling over racisme, wapengeweld, vreugde, spiritualiteit en hiphop.

© Epa

Weg van het internet

Glover verscheen enkele dagen na de lancering van zijn nieuwe clip in de liveshow van Jimmy Kimmel. Hij vertelde dat hij sindsdien niet meer op het internet was geweest. "Het is slecht voor me. Ik ben erg gevoelig. Ik zie een negatief ding en ik volg die persoon op de hielen. Ik ga naar hun Instagram en krijg zo van, "Je bent niet zo geweldig. Die baby is niet eens zo schattig!", grapt hij.

Wat vindt Donald Glover zelf van de ophef rond zijn video? Bekijk de video

Een van de gevoelige onderwerpen die glover benadrukt is het geweld tegen Afro-Amerikanen. Geschiedenisprofessor aan de North Carolina State University, Blair Kelly, beweert dat het veelvuldig herhalen van het geweld verontrustend is voor sommigen. "In de afgelopen paar jaar hebben we zoveel jonge Afro-Amerikanen zien sterven. Het wordt geregistreerd en opnieuw uitgezonden voor onze consumptie", vertelt ze aan de Britse krant The Guardian.

"Ik haat of heb helemaal geen hekel aan de video”, vertelt ze verder, "en ik ben blij dat het gesprek over hedendaagse politiek en dringende vragen voortzet. Maar ik wil ook dat we goed nadenken over hoe we denken over de dood van zwarte mensen." Anderen zijn van mening dat dergelijk geweld als 'normaal' wordt beschouwd waardoor we gevoelloos zijn geworden, afgeleid door entertainment. Dit is ook te zien in de video: vrolijke acts leiden ons af van de chaos op de achtergrond.

Uitgebreide carrière

Donald Glover heeft heel wat titels onder zijn vleugels: rapper, acteur, schrijver, stand-upcomedian, regisseur, zanger, producer, songwriter en dj. Glover werkte als schrijver voor de NBC-comedy 30 Rock en speelde een atleet in de komedie Community. Toch kreeg hij vooral roem in 2016 door de televisieshow Atlanta, die hij zelf bedacht en schreef.

Onder zijn artiestennaam Childish Gambino bengt hij sinds 2008 muziek uit. Als rapper brak hij pas echt door in 2011 met het album Camp. Voor zijn nummer 'Awaken, My Love!' kreeg hij in 2017 vijf nominaties voor een Grammy Award. Dit jaar zal hij te zien zijn als Lando Calrissian in de Star Wars-film Han Solo en als Simba in The Lion King-remake.

De clip is geregisseerd door Hiro Murai, die ook Atlanta regisseerde. Bekijk hieronder de video

Lees meer

Dit al gelezen?