© Xia Boyu

Onwaarschijnlijk straf: 69-jarige Chinees zonder benen haalt de top van Mount Everest

14 mei 2018

Xia Boyu, een 69-jarige Chinees, is erin geslaagd om de top van 's werelds hoogste berg, de Everest, te bereiken. Boya verloor in 1975 beide benen tijdens een beklimming van de berg. Dit jaar was zijn vijfde poging.

Xia verloor beide benen onder de knie nadat die bevroren tijdens een mislukte Everest-expeditie toen hij net 25 was. Hij werd op deze vijfde, succesvolle beklimming, begeleid door de legendarische Mingma G. Sherpa, een Nepalese bergbeklimmer die bekend staat als de man die erin slaagde bij telkens zijn eerste eerste poging met succes de 14 hoogste bergen ter wereld te beklimmen.

Obstakels

Het succes van Xia is niet evident, en niet alleen door zijn handicap. In een poging om de veiligheid te verbeteren en de drukte op de Everest te stoppen, had de Nepalese regering in december een verbod ingesteld op klimmers die gehandicapt zijn, blind zijn, jonger dan 16 jaar zijn of de berg solo willen beklimmen.

Dat werd aangevochten door mindervaliden, en het Nepalese Hooggerechtshof schortte het verbod tijdelijk op.

Slaapzak uitgeleend

Xia verloor zijn benen na zijn eerste poging op Everest in 1975, toen hij deel uitmaakte van het Chinese Mountaineering Team. Zijn benen bevroren nadat hij een teamgenoot zijn slaapzak had uitgeleend.

Xia probeerde Everest in 2014, 2015 en 2016 opnieuw te overwinnen. In 2014 werd het klimseizoen geannuleerd vanwege een lawine. Zijn poging in 2015 werd ook geannuleerd de aardbeving van 7.8 die een ravage aanrichtte in Nepal. In 2016 kwam Xia op minder dan 100 meter van de top toen een sneeuwstorm hem dwong zich terug te trekken.

Niet de eerste

Xia is overigens niet de eerste persoon zonder benen die Mount Everest succesvol beklimt. In 2006 stond de Nieuw-Zeelander Mark Inglis al op het hoogste punt op aarde.

Santiago Quintero, een klimmer uit Ecuador die delen van zijn beide voeten mist en staat vermeld als een dubbel geamputeerde in de database van de Himalaya, slaagde er in 2013 om langs de Nepalese kant de top te bereiken. In 2017 haalde Jeff Glasbrenner, die één geamputeerd been heeft, de top van Everest.

Het klimseizoen gaat van half april tot eind mei. Dit jaar zijn 346 vergunning afgeleverd, maar, inclusief sherpa's, betekent dat dat er ongeveer 700 mensen in die anderhalve maand zullen proberen om de top van Everest te bereiken langs de Nepalese kant. Langs de Tibetaanse kant proberen nog eens 180 klimmers het.

Vorig jaar slaagden 634 klimmers daarin, maar er kwamen ook zeven mensen om.

© Xia Boyu

Lees meer

Dit al gelezen?