© Getty Images

Australische bloeddonor die miljoenen babylevens redde, gaat op pensioen

14 mei 2018

James Harrison, 'de man met gouden arm', moet op pensioen. De 81-jarige man heeft de afgelopen 60 jaar actief bloed gedoneerd en heeft zo maar liefst 2,4 miljoen babylevens kunnen redden. Dit komt doordat hij de zeldzame stof Rh(0)-immunoglobuline in zijn bloed heeft zitten dat afrekent met ziektes die zwangere vrouwen kan treffen.

Zelf wil hij het niet, maar de 81-jarige Australiër James Harrison is verplicht om te stoppen met bloed te geven en moet op pensioen gaan. Harrison wordt al jaren 'de man met de gouden arm' genoemd omdat hij met zijn bloed miljoenen babylevens heeft gered.

Zeldzame stof in bloed

De reden waarom Harrison deze levens kon redden, is omdat er een zeer zeldzame stof in zijn bloed gevonden werd. De stof Rh(0)-immunoglobuline bestaat uit antilichamen die ingezet kunnen worden tegen resusantagonisme, een aandoening die voorkomt bij zwangere vrouwen en kan leiden tot een miskraam of hersenschade bij de foetus.

Het bloed van slechts 50 andere mensen uit Australië bevat dezelfde stof. Daarbij kreeg Harrison de stof toevallig in zijn bloed tijdens een operatie waarbij hij dertien liter bloed toegediend kreeg, afkomstig van verschillende donoren.

Nog altijd niet gewend aan naald

Harrisson laat weten dat hij met veel spijt in zijn hart moet stoppen met bloed te geven, maar dat hij na al die jaren nog altijd niet gewend geraakt was aan de naald.

"Ik kijk nog altijd niet naar de naald die in mijn arm gaat", zei Harrison in de Australische pers. "Als ze de naald in mij steken, kijk ik naar het plafond of de verpleegsters, en maak ik eventueel een praatje met hen. Ik kijk absoluut niet naar de naald. Ik kan er niet tegen bloed te zien en ik kan niet tegen de pijn." Toch een beetje ironisch, nietwaar?

Wie zelf bloed wil doneren kan terecht op de website van het Rode Kruis.

Lees meer

Dit al gelezen?