Raar weer: vandaag twee keer warmer in de Kempen dan aan de kust

14 mei 2018

Aan de kust moeten ze het vandaag stellen met 14 graden, terwijl het in de Kempen een bijzonder zwoele dag belooft te worden met 27 graden en plaatselijk zelfs meer.

Hoe komt dat? Een warmtefront pal boven ons land, verbonden aan een depressie boven het zuiden van Duitsland, verlaat zuidwestwaarts ons land richting Frankrijk. Aan de achterzijde ervan komen we later vandaag terecht in warmere maar onstabiele lucht vanaf het noordoosten. Maar het uiterste westen van het land krijgt met een stevige noordelijke stroming koele en vochtige Noordzeelucht te verwerken.

Morgen mooi

Morgen wordt het in het hele land zonnig: de maxima schommelen dan tussen 17 graden aan zee en 24 graden in de Kempen. Woensdag wordt het bewolkt. In de westelijke landshelft blijft het overwegend droog, in het oosten is er kans op buien, eventueel met onweer. Met een strakke noordelijke wind wordt het minder zacht, met maxima tussen 14 en 20 graden.

Pinksterweekend

Donderdag en vrijdag stroomt met een matige wind uit noordelijke richtingen vochtige en frisse Noordzeelucht over onze streken. Het is bewolkt maar het blijft overwegend droog. De maxima liggen tussen 12 en 17 graden.

Tijdens het weekend krijgen we rustig en droog weer met wolken en opklaringen. Het wordt wat zachter, met tegen zondag maxima rond 20 graden. Pinkstermaandag lijkt een hele mooie dag te worden, met temperaturen tot 25 graden in het binnenland.

Nog raar weer

Het afgelopen weekend liet nog wel raar weer zien: in het zuiden van Frankrijk viel er plaatselijk tot een halve meter sneeuw en in de Provence haalden ze maximaal 8 graden. Aan de poolcirkel, in het Finse Rovaniemi, werd het 25 graden. In Stockholm was het 24 graden, in Berlijn en Hamburg zelfs 27 graden.

Lees meer

Dit al gelezen?