© iStock

Welke is de échte moederdag? De tweede zondag van mei of 15 augustus?

13 mei 2018

Vandaag is het moederdag! Of toch in een deel van het land, want in het Antwerpse houden ze vast aan 15 augustus. Maar welke is nu de echte? En hoe komt het dat er twee dagen zijn?

In zowat het hele land, en een hele hoop andere landen over de hele wereld, worden vandaag mama's geëerd. De tweede zondag van mei is jaarlijks de dag waarop moeders in de bloemetjes worden gezet. Maar niet in Antwerpen. Daar blijven ze vasthouden aan een andere datum: 15 augustus. Maar hoe komt dat?

Tweede zondag van mei

Wie moederdag vandaag viert, doet eigenlijk mee aan een van oorsprong Amerikaans feest. In de Amerikaanse staat West-Virginia leefde er aan het einde van 19de eeuw een zeker Anna Jarvis. Ze had zelf geen kinderen, maar had enorm veel ontzag voor haar eigen moeder. Die had zeven kinderen van haar jong zien sterven. Ze wou haar enorme verdriet omzetten in iets goeds en weidde haar leven aan het helpen van andere mensen.

Toen zij stierf, op 9 mei 1905, besloot haar dochter Anna haar werk verder te zetten. Drie jaar nadat haar moeder overleden was, vierde ze de allereerste moederdag, op 10 mei 1908 (de tweede zondag van mei), door haar overleden moeder te eren. Ze voerde campagne om de feestdag over heel de staat in te voeren. En die campagne viel blijkbaar op, want ook toenmalig Amerikaans president Woodrow Wilson kwam het te weten. Hij vond het zo'n mooi gebaar dat hij het in 1914 tot volwaardige nationale feestdag uitriep. Pas een heel aantal jaar later vond de Amerikaanse Mother's Day ook z'n weg naar Europa en België.

Hoewel ze zo voor de feestdag had gestreden, was Jarvis later in haar leven heel kritisch over Mother's Day. Zo vond ze dat de dag te hard gecommercialiseerd was en voerde ze zelfs weer actief actie om de feestdag ongedaan te maken. Maar daar is ze dus duidelijk niet in geslaagd. In tussentijd veroverde de feestdag een groot deel van de wereld en is het zowat de belangrijkste datum geworden waarop moeders in de bloemetjes worden gezet. Bijna overal ... maar niet in Antwerpen.

15 augustus

Antwerpenaren gaan er prat op dat 'hun moederkesdag' de enige echte is. En dat doen ze er al meer dan honderd jaar zo. Want de Antwerpse moederdag kan teruggebracht worden tot 1913. Schepen en kunstenaar Frans Van Kuyck vond de rol van familie, en vooral die van de moeder, enorm belangrijk, maar zag de aandacht ervoor steeds afnemen door de opkomende modernisering. In juli van 1913 bracht hij dan ook een brochure, 'De Dag des Moeders', uit, om de familie en vooral de rol van de moeder in ere te herstellen.

Van Kuyck pleitte in die brochure ook om een jaarlijkse huldiging van de moeders in het leven te roepen. En welke dag was daarvoor beter dan 15 augustus, de feestdag van Maria, Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Hij beschreef zelfs hoe de moeders moesten worden gehuldigd, met bloemen en taart. Maar de moeders kregen ook een speciale stoel, die versierd was met bloemen en linten.

Die dag groeide uit tot een ware traditie die ook vandaag nog zijn gevolg kent. Ook toen de Amerikaanse versie, die steevast op de tweede zondag van mei wordt gevierd, kwam overwaaien, hielden de Antwerpenaren dus vast aan 'hun' 15 augustus.

Lees meer

Dit al gelezen?