© Getty

Herdenkingsplechtigheid voor Stephen Hawking houdt rekening met tijdreizigers tot het jaar 2038

12 mei 2018

Volgende maand wordt de beroemde professor Stephen Hawking herdacht, nadat hij twee maanden geleden op 76-jarige is overleden. Van overal in de wereld hebben mensen zich al kandidaat gesteld voor een ticket, dat door loting zal worden toegekend. Opvallend: tijdreizigers zijn ook welkom, want het is mogelijk een geboortedatum tot 31 december 2038 in te voeren.

De kans dat je niet geselecteerd wordt is op basis van de interesse erg groot. Maar misschien zal één van je kinderen of kleinkinderen er straks wel bij zijn wanneer ze door de tijd reizen. Volgens de BBC gaat het niet om een fout in het systeem, maar stelt de organisatie dat het nooit bewezen is dat je niet door de tijd kunt reizen, en dat tijd reizen daarom niet kan worden uitgesloten.

Professor Hawking heeft ooit echt een feestje gegeven voor tijdreizigers om te zien of er iemand zou komen opdagen. Dat gebeurde uiteraard niet, maar misschien heeft hij deze keer meer succes.

"Alles is mogelijk"

De plechtigheid gaat op 15 juni door in Westminster Abbey in Londen. Binnen de 24 uur hebben zo'n 12.000 mensen uit meer dan 50 landen zich kandidaat gesteld om erbij te zijn. Maar het is niet duidelijk of daar mensen uit de toekomst bij zijn. "Alles is mogelijk, tenzij het tegendeel bewezen is", klinkt het bij de organisatie. Op 15 mei wordt de procedure afgesloten en zullen de tickets verdeeld worden.

Hawking stierf op 14 maart, meer dan vijftig jaar nadat een motorische ziekte bij hem werd vastgesteld. Hij zat een groot deel van zijn leven verlamd in een rolstoel en sprak via een spraakcomputer met een robotachtige stem. Dat weerhield hem er niet van om één van de meest briljante wetenschappers van zijn tijd te worden.

Lees meer

Dit al gelezen?