© iStock

Wat gebeurt er als je een plant 30 dagen lang pest?

11 mei 2018

IKEA heeft 30 dagen lang een plant gepest. Een vreemd experiment, waarmee de meubelketen kinderen bewuster wil maken van de negatieve effecten van pesten. Of het experiment wetenschappelijk betrouwbaar is, daar is niet iedereen het over eens. Los daarvan is het wel een mooi initiatief om de bewustwording rond pesten bij kinderen te vergroten.

30 dagen lang werd een van deze twee planten gepest en dit is het resultaat:

© YouTube

Surprise, surprise: de links plant is inderdaad het arme slachtoffer van het dagenlange pesten. De twee planten, afkomstig uit het assortiment van IKEA, werden naast elkaar geplaatst in een school. Volgens de uitvoerders van het experiment kregen ze allebei exact dezelfde verzorging op één - cruciaal, zo blijkt - element na. De linkse plant kreeg namelijk 30 dagen lang verbaal gepest naar zijn stam gesmeten terwijl de rechtse plant overladen werd met complimenten.

Toeval of niet?

Hoewel de planten evenveel water, zonlicht en andere voeding kregen, is het verschil toch wel opmerkzaam. Natuurlijk weet je niet in hoeverre toeval hierbij een rol gespeeld heeft. Wetenschappelijk verantwoord of niet, het experiment is een mooi initiatief om de bewustwording van pesten bij kinderen aan te scherpen. Al blijft het gewoon ook een mooi meegenomen reclamestunt voor IKEA...

Het volledige filmpje kan je hieronder bekijken!

Lees meer

Dit al gelezen?