© Pexels

Veenbessensap zou niet helpen tijdens een blaasontsteking

11 mei 2018

Veenbessensap zou geen deugd doen als je een blaasontsteking hebt. Volgens de gezondheidsdienst National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) in het Verenigd Koninkrijk kan je het sap best preventief drinken. 

Wie een branderig gevoel heeft bij het plassen en pijn heeft in de onderbuik, zit waarschijnlijk met een blaasontsteking. Leuk is anders, maar je kan er wel iets aan doen. Veenbessensap is niet de oplossing als je al een blaasontsteking hebt, want dan is het al te laat. "Veenbessensap heeft een zwak effect, we geven de voorkeur aan pillen op basis van de vruchten. Die hebben een veel hogere concentratie", zeg dokter Peter Vossaert, diensthoofd urologie van het AZ Groeninge in Kortrijk.

Ook het NICE geeft het advies om enkel voor een blaasontsteking het sap te drinken. Het bevat extracten die het ongemak voorkomen. Toch is het handig om ook medicatie te gebruiken. "Het lichaam kan een milde infectie soms bestrijden zonder medicatie, maar het is handig om een voorschrift voor een korte antibioticakuur te vragen bij de dokter. Die kan je starten als de symptomen binnen de 48 uur niet verminderen", zegt het NICE.

De vruchten zouden stofjes bevatten die de blaaswand beschermen tegen infecties, volgens de expert Peter Vossaert. Bacteriën gaan niet dood, maar ze kunnen zich niet vastklampen aan de blaas waardoor ze minder schade kunnen aanrichten. Je hoeft nu niet per se naar de winkel te spurten voor een fles veenbessensap, want het is geen wondermiddel, maar kwaad kan het niet. Dat blijkt uit een eerdere studie aan de Yale School of Medicine.

Wat te doen?

Wat moet je dan eigenlijk wel doen als je een blaasontsteking hebt? Het is best als je een afspraak bij de dokter maakt. "In de acute fase is het raadzaam om een ontsmettingsmiddel of antibioticum in te nemen", zegt Vossaert. Dat én veel water drinken is de boodschap!

Lees meer

Dit al gelezen?