Daar is dat vreselijke ebola weer. Uitbraak in Congo blijkt erger dan gedacht

11 mei 2018

Congo maakte eerder deze week bekend te kampen met een ebola-uitbraak. Er werd toen gesproken over twee gevallen. Maar het blijkt wel wat erger te zijn. Er is nu zelfs een verpleegster gestorven aan het virus, en drie van haar collega's zijn ook besmet.

Officieel is de verpleegster het eerste officiƫle sterfgeval sinds de ziekte in december uitbrak in de Democratische Republiek Congo. Maar in een dorp in het noordwesten van het land zijn de afgelopen maanden al zeker zeventien mensen overleden met ebola-achtige verschijnselen. Doordat hun lichamen nooit zijn onderzocht, staat niet vast of zij inderdaad aan ebola zijn overleden.

De vrouw die is overleden zou verpleegkundige zijn geweest. Drie collega's van haar zijn volgens de Congolese minister van Volksgezondheid ook ziek geworden.

Het is de negende keer dat het land te maken heeft met de ziekte sinds 1976, toen de dodelijke ziekte werd ontdekt. Ebola is vernoemd naar de rivier Ebola, die in het noorden van de Democratische Republiek Congo stroomt.

De laatste uitbraak van de ziekte in Congo was minder dan een jaar geleden. Toen werd het geen grote epidemie: in totaal vielen er acht doden.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt samen te werken met de autoriteiten in Congo, om op dezelfde manier als vorig jaar de ziekte de kop in te drukken. Medewerkers van de WHO en van Artsen zonder Grenzen zijn naar Bikoro gereisd. De ziekte is op een afstand van zo'n 30 kilometer van die stad uitgebroken. Internationale hulp is hard nodig omdat de lokale medische faciliteiten zeer beperkt zijn.

2014: duizenden doden

De laatste grote ebola-uitbraak was in 2014. Toen vielen er in Congo 42 doden. In Guinee, Sierra Leone en Liberia kwamen 11.300 mensen om het leven.

Ebola wordt waarschijnlijk over grote afstanden verspreid door vleermuizen. Zij brengen het virus over op apen, waarmee ze bomen delen. Mensen raken vaak besmet door het eten van besmet vlees.

Wie besmet is krijgt hemorragische koorts, die met bloedingen gepaard gaan. Ze kunnen anderen besmetten via direct contact met bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet. Verspreiding van het virus via de lucht, bijvoorbeeld door hoesten, is nog nooit aangetoond. Buiten Afrika is er nog nooit een uitbraak geweest.


Lees meer

Dit al gelezen?