© iStock

7 trucjes om vliegangst te overwinnen

9 mei 2018

Op reis gaan, is erg leuk. Maar sommige mensen kijken ertegen op om het vliegtuig te nemen. Toch zijn er enkele trucjes die je kan toepassen om het vliegen te vergemakkelijk en 'ciao' te zeggen tegen je vliegangst. Dit is wat je moet doen. 

1. Probeer te slapen

© iStock

Een dutje doen tijdens je vlucht kan zeker helpen als je vliegangst hebt. Zo tipt Business Insider dat je minder last van zenuwen zal hebben als je slaapt op het vliegtuig.

Een vliegtuigzitje is misschien niet zo comfortabel, maar je kan er natuurlijk wel het beste van maken. Daarom neem je best nog een kussentje mee. Misschien ook een kalmerende thee drinken zodat je toch beter kan rusten.

2. Hou je bezig

Als je toch niet kan slapen, kan je je beter bezighouden met iets. Neem een boek, een tablet of een spelletje mee in je handbagage. Zo leid je jezelf af en kan je toch meer ontspannen tijdens je vlucht.

3. Niet bang zijn voor turbulentie

© iStock

Turbulentie klinkt veel erger dan het eigenlijk is. Veel mensen hebben hier schrik van, maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Turbulentie is helemaal niet gevaarlijk en is gewoon een lastige beweging die het vliegtuig moet maken op de golven van lucht.

Probeer jezelf dus te kalmeren als er turbulentie voorkomt. Onthou gewoon dat het niet gevaarlijk is.

4. Lees meer over vliegen

© iStock

Door meer te weten over vliegtuigen zal je ook waarschijnlijk ook meer vertrouwen krijgen in het vliegen. Hierdoor zal je minder nerveus het vliegtuig opstappen.

Het is natuurlijk niet de bedoeling om alles te leren over een vliegtuig. De mechanica van zo'n toestel is helemaal niet zó interessant en ook een beetje te moeilijk om zomaar op je eigen te leren. Maar door de uitleg te leren over hobbels in de lucht, vreemde wendingen en turbulentie zal je je snel op je gemak voelen.

Een handig boek hiervoor is 'Over vliegangst en hoe je ervan afkomt'. In het boek wordt duidelijk uitgelegd hoe een vliegtuig vliegt en waarom jij je hierover geen zorgen moet maken.

5. Let op met cafeïne

Let op met koffie, bepaalde theeën en zelfs chocolade. Cafeïne en suikers kunnen ervoor zorgen dat je je nerveuzer voelt. Probeer deze dus voor en tijdens je vlucht te vermijden.

Als je wil ontspannen, moet je eerder water en sapjes drinken.

6. Focus je op je ademhaling

© iStock

Door je te focussen op je ademhaling zal je waarschijnlijk ook rustiger worden. Probeer in te ademen door je buik en niet te hoog op je borst. Adem diep in door je neus en uit door je mond. Als je dit enkele keren herhaalt, voel je je spieren vanzelf ontspannen.

7. Denk aan je bestemming

© iStock

Als je op het vliegtuig naar je vakantiebestemming zit, kan je alvast wegdromen van je reisdoel. Vergeet niet dat je onderweg bent naar een leuke plaats waar je veel zal ontdekken.

Veel succes hé!

Lees meer

Dit al gelezen?