© epa

Tom Dice over zijn Songfestival-deelname: "Journalisten kochten waspoeder omdat ze niet op finale gerekend hadden"

9 mei 2018

Als kijker weten we vaak niet hoe het er achter de schermen aan toe gaat en hoe een kandidaat zich voorbereidt op zijn of haar deelname. In 2010 was Tom Dice met het liedje 'Me & my guitar' de Belgische inzending. Zijn deelname heeft voor hem veel deuren geopend. Gisterenavond was er de ontgoocheling toen we hoorden dat Sennek niet naar de finale gaat, maar in 2010 hadden journalisten helemaal niet gerekend op een finaleplaats voor Tom Dice.

Voor het eerst besliste VRT om geen preselecties te houden, maar zelf een kandidaat aan te stellen. Tom Dice had kort daarvoor deelgenomen aan X-factor en toen hij door VRT gekozen werd als kandidaat was dat iets wat hij helemaal niet had zien aankomen. Hij had geen idee waar hij aan begon, maar ging de uitdaging aan.

Alles voor Eurosong

Vanaf het moment dat je aangesteld wordt als kandidaat draait je hele leven rond het Eurovisiesongfestival. “Je denkt alleen maar aan die 3 minuten dat je daar op het podium moet staan”, zegt hij. Wat natuurlijk helemaal te begrijpen is, want elke kandidaat wil zijn of haar land zo goed mogelijk vertegenwoordigen. Als kandidaat word je dan begeleid door de nationale omroep. Zo kreeg Tom onder andere mediatraining en een volledige restyling.

Ongeveer twee weken voor de finale gaan alle kandidaten naar het land waar het Songfestival plaats vindt. Bij Tom Dice was dat Oslo in Noorwegen, want Alexander Rybak had het jaar voordien gewonnen. Daar kreeg Tom twee begeleiders, twee Belgen die daar al jaren wonen en de stad en het land kennen. Ondanks de vele repetities en interviews was er hier wel tijd voor wat ontspanning.

Willy's en Marjetten

Gek genoeg had Tom amper stress voor hij het podium op moest tijdens de halve finale. “Vijf minuten voor ik op moest, zat ik nog in de backstage naar Willy’s en Marjetten te kijken om er even niet aan te denken en daarna gewoon mijn ding te doen.” Voor Tom was het meest stresserende moment, het moment van de bekendmaking van de kandidaten die door gingen naar de finale. Als voorlaatste werd de Belgische vlag getoond.

Op naar de finale! Daar hadden de Belgische journalisten niet op gerekend. “Ik weet nog goed dat de journalisten moesten bellen naar hun bazen om hun hotels te verlengen, want die hadden maar geboekt tot aan de halve finale. Daarna zag ik ze in een winkel waspoeder kopen omdat ze ook maar kleren tot dan bij hadden.” Tijdens de finale was de stress er voor Tom helemaal af en heeft hij heel relax zijn finale kunnen zingen.

Mooiste herinneringen

“Mijn deelname was het begin van alles!” Van festivals in België tot touren in Nederland en Duitsland en een duet in Frankrijk, dit zijn slechts enkele dingen die Tom te danken heeft aan zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival. “Veel mensen kennen mij gewoon als die jongen met zijn gitaar. Soms zijn er mensen die denken dat ik toen zelfs heb gewonnen.”

Tom Dice heeft ook mooie herinneringen overgehouden aan Oslo zelf. “In een warm land zou ik mij minder thuis gevoeld hebben”. Nu gaat hij nog af en toe terug naar Oslo en dan vooral naar het Songsvann meer, waar hij tijdens zijn Eurovisie-avontuur tot rust kon komen. “Ik weet nog perfect het traject naar daar. Dat is echt iets wat ik voor de rest van mijn leven meeneem.”

Of Tom nog eens zou deelnemen? Ja, daar heeft hij al over nagedacht en het is hem ook al gevraagd geweest. Hij zou het wel willen doen, op voorwaarde dat hij weet dat hij met een sterk nummer kan gaan, want de zoektocht naar een nummer was voor hem de grootste stress.

Lees meer

Dit al gelezen?