© EPA

Nieuw-Zeeland gaat de vrouwenvoetbalploeg evenveel betalen als de mannenploeg

8 mei 2018

In Nieuw-Zeeland worden de dames van de nationale voetbalploeg voortaan evenveel betaald als de mannen. Dat meldde "New Zealand Football", de Nieuw-Zeelandse voetbalbond. Een grote mijlpaal voor het land en een nog groter voorbeeld voor de rest van de wereld.

De grote loonkloof tussen mannen en vrouwen blijft een groot discussiepunt. Ook in de voetbalwereld leeft die discussie al jaren. Hoewel Noorwegen een eerste belangrijke stap zette door in oktober 2017 aan te kondigen dat ze voetballende vrouwen en mannen voortaan evenveel gingen betalen, bleef de rest van de wereld achter. Tot Nieuw-Zeeland vandaag aankondigde dat ook zij voortaan de nationale voetbalploegen evenveel gaan betalen. Daar blijft het echter niet bij. Naast gelijke uitbetaling krijgen de vrouwen bijvoorbeeld ook hetzelfde prijzengeld en vliegen ze vanaf nu, net zoals de mannen, in business class.
Geen al te gekke beslissing als je weet dat de vrouwelijke voetbalploeg, ook wel de 'Football Ferns genoemd, de 20e plaats op de wereldranking inneemt en de mannelijke ploeg slechts op de 133e plaats terug te vinden is. De Nieuw-Zeelandse vrouwen kunnen de mannen dus nog wat leren. De vraag is of de beslissing van Nieuw-Zeeland andere landen ook zal aanzetten om na te denken over de 'equal pay' voor mannen en vrouwen.

Goed nieuw voor onze Red Flames?

In Belgiƫ zal het alleszins nog wel even duren vooraleer de voetbalbond dergelijke beslissingen neemt. In oktober, nadat Noorwegen zijn beslissing bekendmaakte, lieten ze weten dat het vrouwenvoetbal hier nog lang niet dezelfde economische waarde heeft als het mannenvoetbal en dat het onder andere daardoor niet mogelijk is om hen hetzelfde loon als de mannen te bieden.

Lees meer

Dit al gelezen?