© Istock

Zijn er straks geen vochtige doekjes meer? Britten willen ze verbieden

8 mei 2018

Staan we voor een toekomst zonder vochtige doekjes? Als er geen plasticvrije varianten komen, dan is dat best mogelijk. Het Verenigd Koninkrijk heeft plannen om alle plastic afval dat je maar één keer gebruikt te verbieden. En vochtige doekjes zijn daar de grootste boosdoener. Bovendien zijn ze ook een ramp voor rioleringen.

Vochtige doekjes zouden plastic bevatten dat niet biologisch afbreekbaar is. En dus zijn ze een logisch volgend slachtoffer in de strijd om ons plastic afval te verminderen. Voorts vormen vochtige doekjes ook een groot probleem voor afvoersystemen. Wanneer in het Verenigd Koninkrijk de riolering verstopt zit, zijn vochtige doekjes in 93 procent van de gevallen verantwoordelijk. Niet doorspoelen is dus de boodschap, wat op veel verpakkingen ook aangegeven staat.

Ook geen rietjes meer?

Het Britse ministerie van Milieu wil met producenten van vochtige doekjes samenwerken om alternatieven te maken die geen plastic bevatten en bijgevolg kunnen worden doorgespoeld. Deze industrietak heeft een bloeiende periode achter de rug, en er bestaan tegenwoordig vochtige doekjes voor alle huidtypes, van baby's tot volwassenen.

In januari beloofde de Britse premier Theresa May nog om plastic afval dat niet nodig is, tegen 2042 volledig weg te werken. Onder andere rietjes en wattenstaafjes staan daardoor ook op de zwarte lijst.

Lees meer

Dit al gelezen?