© VIER

Ex-topref haalt keihard uit: "Bart Verhaeghe moet ontslag nemen na z'n uitspraken"

7 mei 2018

Club Brugge moest zondag het onderspit delven tegen RSC Anderlecht. Veel kenners zijn het erover eens dat de videoref enkele bedenkelijke beslissingen nam in het nadeel van Blauw-Zwart. Maar Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe suggereerde na afloop dat de match een pro-RSCA complot was. Onaanvaardbaar volgens velen. Voormalig scheidsrechter Serge Gumienny zegt dat Verhaeghe ontslag moet nemen uit de voetbalbond. 

Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe leeft met hart en ziel voor zijn ploeg, dat is niet nieuw. Maar het feit dat hij, als ondervoorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), openlijk de integriteit van de scheidsrechters en één van de andere grootste clubs van België in vraag stelt, doet heel wat wenkbrauwen fronsen.

De gerenommeerde ex-ref Serge Gumienny zegt in Het Belang van Limburg dat Verhaeghe uit de voetbalbond moet stappen: “Dat Verhaeghe na de match verdachtmakingen durft maken, is helemaal ongehoord. Ik roep hem op om ontslag te nemen als ondervoorzitter van de voetbalbond. Als hij geen conclusies trekt, dan moeten de refs het zelf doen. Het kan niet dat de ondervoorzitter van de KBVB zo uithaalt naar de arbitrage. Dat zie je in Turkije of Griekenland, in België heeft niemand daar iets aan.”

"Drie belangrijke fases"

De verdere analyse van Gumienny: “Er waren drie belangrijke fases in Club-Anderlecht. De penalty voor Brugge werd terecht teruggedraaid. De goal van Teo was buitenspel en had afgekeurd moeten worden. Daarnaast was er de goal van Club, die al of niet de doellijn gepasseerd is. Ze riepen meteen weer om doellijntechnologie. Wat gaan ze er nog bijhalen? Als je een beter VAR-systeem had, konden ze er misschien al beter over oordelen.”

Voetbalwereld verbijsterd

Voetbalanalist Geert De Vlieger reageerde ook al verbijsterd op de uitspraken van Verhaeghe.

Voetbalexpert Ludo Vandewalle vindt dan weer dat een ontslag te ver gaat, maar hij vindt wel dat Verhaeghe op de vingers getikt moet worden: “Er extrasportieve redenen achter zoeken, zoals Club-voorzitter Bart Verhaeghe insinueerde, is erover”, schrijft hij in Het Nieuwsblad.

“Als ondervoorzitter van de voetbalbond is dit, hoe emotioneel ook, een ongepaste uitspraak. Maar wie wijst hem terecht? KVM-voorzitter Timmermans stapte namens zijn club naar de gewone rechtbank én de sportrechtbank BAS om de voetbalbond aan te klagen. Hoeveel respect heb je dan voor de federatie waarin je zelf zetelt?"

Lees meer

Dit al gelezen?