© iStock

Regie, muziekproductie, dj, … Crevits kondigt reeks nieuwe vrijetijdsopleidingen aan en het klinkt best cool

6 mei 2018

Wie de nieuwe Erik Van Looy of Dimitri Vegas wil worden, kan nu zijn kans wagen. Op initiatief van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) komt er een hele reeks nieuwe vrijetijdsopleidingen voor jongeren en volwassenen, waaronder regie, muziekproductie, dj, werelddans en experimentele muziek.

De Vlaamse regering heeft op initiatief van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) een reeks nieuwe opleidingen goedgekeurd voor het deeltijds kunstonderwijs, waar onder andere muziekscholen en kunstacademies onder vallen. Het gaat dus om vrijetijdsopleidingen bovenop en buiten de school- of werkuren. Het Vlaams parlement keurde eind februari een eigen niveaudecreet goed voor het deeltijds kunstonderwijs, waardoor deze verandering nu doorgevoerd kan worden.

Iedereen kent wel iemand die gitaar, piano, zang of woordkunst, dans of beeldende kunst volgt. Maar binnenkort zal je in het deeltijds kunstonderwijs ook opleidingen kunnen volgen zoals recensent, werelddans, kleinkunst, cabaret, regie, verteltheater, experimentele muziek, muziekproductie, dj, dirigent, historische harp en mondharmonica.

"Evoluties"

Volgens Crevits zijn die nieuwe opleidingen nodig “door bepaalde evoluties zoals de opkomst van elektronische muziek”. “Ons kunstonderwijs is springlevend”, zegt ze in een persbericht. “De academies spelen een belangrijke rol in het in stand houden van de rijke culturele kunstminnende traditie in Vlaanderen. Daarom ook dat de opleidingen die de academies kunnen aanbieden aan vernieuwing toe waren."

"Nieuwe opleidingen zoals dj, muziekproducer en kleinkunst zullen in de toekomst tot de mogelijkheden horen. Kunstonderwijs is een extra troef voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling. Het verrijkt de persoonlijkheid en verbreedt de blik, een belangrijke vaardigheid in een snel veranderende en diverse samenleving. Daarom ook dat het aanbod geactualiseerd wordt.”

Momenteel volgen zo’n 184.000 Vlaamse jongeren en volwassenen lessen in het deeltijds kunstonderwijs. Er zijn dagelijks ruim 5.200 leraren in de weer in 168 academies om hun leerlingen creatief te vormen.

Lees meer

Dit al gelezen?