© EPA

Vakbonden boos op Bpost-CEO Van Gerven omdat die voorstelt niet meer elke dag post te laten leveren

6 mei 2018

De vakbonden zijn boos op Bpost-CEO Koen Van Gerven, omdat die voorstelde om niet meer dagelijks post te laten bezorgen. Zowel de socialistische als de christelijke vakbond vindt die suggestie “respectloos en ongehoord”. Ook CD&V is geen voorstander van het voorstel.

Het gaat niet al te best met Bpost. Het beursaandeel van het postbedrijf zakte op vier maanden tijd met bijna 40 procent en het personeel is ontevreden. Zo stapten de vakbonden uit de gesprekken met CEO Koen Van Gerven. Die was samen met de bonden aan tafel gaan zitten nadat hij aangekondigd had dat honderden jobs zouden verdwijnen.

Van Gerven trekt nu het systeem van dagelijkse postbedeling in vraag. Dat schrijven de kranten van Het Mediahuis. Hij kijkt naar Denemarken als voorbeeld. “Daar wordt elke dag nog maar één kant van straat beleverd”, zegt hij in De Tijd. “Enkel voor wie een levering in één dag wil en meer betaalt, steken de postbodes de straat over.”

Bonden schreeuwen moord en brand

De vakbonden vinden die suggestie ongehoord. “Dat wij dit via de pers moeten vernemen is ongelooflijk”, zegt Annick Boon van ACV-Transcom. “Dit toont aan dat hij absoluut geen respect heeft voor het personeel. Onze mensen gaan nog schrik krijgen om artikels over Bpost te lezen, want met elke nieuw bericht worden ze ongeruster.”

De socialistische vakbond ACOD reageert niet minder mals. “Dit zou voor een ongelijke behandeling van de burgers zorgen”, zegt ACOD-Post-voorman Jean-Pierre Nyns. “Dat meer kapitaalkrachtige mensen beter bediend zouden worden, is in strijd met de universele dienstverlening.”

“De maskers vallen af. Terwijl we wachten op een uitnodiging voor een nieuw gesprek, stapt hij naar de pers.”

Ook CD&V is kritisch

CD&V-Kamerlid Veli Yüksel heeft aangegeven dat hij het voorstel van Van Gerven geen goed idee vindt: “De postwet schrijft voor dat de post minimaal vijf keer opgehaald en bezorgd moet worden. Als we daarvan afstappen, zullen de burgers en de kmo’s er de dupe van zijn. Bpost mag geen misbruik maken van zijn monopoliepositie."

"Het is tijd voor de bevoegde minister Alexander De Croo (Open Vld) om een goed gesprek te voeren met Van Gerven, ook over de aangekondigde reorganisatie bij het bedrijf.”

De Croo heeft nog niet gereageerd op de hetze.

Lees meer

Dit al gelezen?