© EPA

Dit jaar geen uitreiking Nobelprijs voor Literatuur door seksschandaal

4 mei 2018

Dit jaar zal er geen Nobelprijs voor de Literatuur uitgereikt worden. Ze wordt wel toegekend, maar de winnaar kan zijn of haar prijs pas volgend jaar in ontvangst nemen. Dit komt door een seksschandaal rond de echtgenoot van academielid Katarina Frostenson, de fotograaf Jean-Claude Arnault. 

Jean-Claude Arnault,

De fotograaf en echtgenoot van Academielid Katarina Frostenson, kwam een tijdje geleden in opspraak toen uitkwam dat hij mogelijks 18 vrouwen seksueel intimideerde of aanrandde. Met dit seksschandaal komen er nogmaals wantoestanden uit die plaatsvinden in wereldbekende en hooggeplaatste instellingen.

Nu ook de Zweedse Academie

En nu komt dus ook de Zweedse Academie, die instaat voor de Nobelprijzen, in opspraak. De echtgenoot van Academielid Katarina Frostenson, Jean-Claude Arnault zou namelijk 18 vrouwen aangerand of seksueel geïntimideerd hebben.

Het zou gaan over zowel vrouwelijke Academieleden als echtgenoten en dochters van mannelijke leden. Begin april stapten er door het schandaal drie leden van de achttien op en voorzitster Sara Danius op. De rest bleef omdat ze nog steeds vertrouwen hadden in Frostenson.

De winnaar wordt wel gekozen, maar krijgt zijn prijs pas samen met de laureaat van volgend jaar. Dit schandaal heeft geen invloed op de andere categorieën.

De Verenigde Naties, de Oscars, het Rode Kruis, Unicef,...

Het seksschandaal dat momenteel als een donkere wolk over de Zweedse Academie, die de Nobelprijzen uitreikt, hangt, is zeker niet het eerste in de rij.

Er werden al eerdere #MeToo-schandalen openbaar gebracht, met producer Harvey Weinstein als boegbeeld. Ook de Verenigde Naties ontsnapten er niet aan. In januari bracht de krant The Guardian een artikel met enkele getuigenissen uit van vrouwen die seksueel geïntimeerd werden door een hooggeplaatste officier binnen de VN.

Verschillende hulporganisaties zoals het Rode Kruis, Artsen Zonder Grenzen en Unicef hadden te maken met mannen die hun handen niet thuis konden houden. Denk ook maar eens aan het Oxfam-schandaal met in de hoofdrol de 68-jarige Roland van Hauwermeiren.

Lees meer

Dit al gelezen?