© iStock

Datingapp Facebook kan zorgen voor meer oplichterijen

4 mei 2018

Zuckerberg, de CEO van Facebook, heeft tijdens een conferentie aangekondigd dat Facebook een datingfunctie zal krijgen. Maar mensen staan daar niet om te springen en maken zich zelfs zorgen om hun privacy. Blijkbaar zou zo'n optie zelfs kunnen zorgen voor meer fraude. 

Binnenkort komt er dus een nieuwe mogelijkheid online om een lief te krijgen. Maar Facebookgebruikers zijn toch niet gediend met het idee. Vooral mensen die al eens slachtoffer zijn geweest van oplichterijen via sociale media zijn niet blij met deze vernieuwing van Facebook.

Romantische oplichterij

Zo vertellen heel wat slachtoffer van online oplichterij aan Huffingtonpost dat Facebook niet echt veel doet om oplichters weg te houden. Oplichters stelen foto's van Facebook en andere sociale media om ze te gebruiken voor hun valse account. Ze gebruiken deze account dan om mensen toe te voegen en ze 'beter te leren kennen' en starten zelfs een vriendschappelijke of zelfs romantische relatie. Eens die stappen zijn gezet, gaan de gesprekken verder op WhatsApp en Messenger, die ook eigendom zijn van Facebook.

De oplichter wordt dan close met het slachtoffer, zal dan zelf prooi spelen en doen alsof hij een noodgeval heeft. Wat kan hem zogezegd redden? Geld. Het kan beginnen met een kleine som, maar soms gaat het ook om grotere bedragen. Zo vertelde een vrouw uit Texas dat ze 2 miljoen dollar heeft verloren.

Heel wat oplichterijen worden zelfs nooit aangegeven. Mensen schamen zich en durven niet toe te geven wat hen is overkomen. Slechts 15 procent van de gevallen geeft toe aan de politie dat zij werden opgelicht.

De oplossing

Gezichtsherkenning zou een oplossing kunnen zijn. Nu kan je eender welke foto van wie dan ook publiceren als profielfoto. Maar als Facebook eerst zelf een controle doet, wordt het moeilijker om valse profielen aan te maken.

Lees meer

Dit al gelezen?