© Screenshot YouTube

Zwarte mannen die zonder reden uit Starbucks gezet werden, krijgen elk één symbolische dollar, maar er is meer

3 mei 2018

De twee zwarte mannen die enkele weken geleden zonder reden uit Starbucks werden gezet door de politie zijn akkoord gegaan met een symbolische schikking. Ze krijgen elk amper 1 dollar, maar de stad Philadelphia verplicht zich er wel toe om 200.000 dollar te investeren in jonge ondernemers. Starbucks zelf zal de studies van de mannen betalen.

Enkele weken geleden kwam de Amerikaanse koffieketen Starbucks zwaar onder vuur te liggen nadat twee zwarte mannen zonder enige reden uit een filiaal in Philadelphia werden gezet. Als gevolg van dit voorval ontstond ophef op sociale media en braken spontane protesten uit aan de deuren van de Starbucks in kwestie.

Nadat Starbucks eerder aankondigde alle Amerikaanse filialen voor één dag te sluiten om op die dag al z'n personeel bij te scholen over racisme en vooroordelen, volgt nu de officiële schikking met de stad Philadelphia en Starbucks.

Twee minuten niets gekocht

In een interview met ABC News spreken de twee mannen genaamd, Rashon Nelson en Donte Robinson hoe ze in Starbucks hadden afgesproken met een zakenpartner om 4.45 uur. Ze arriveerden om 4.35 uur, mooi op tijd dus. Maar al om 4.37 uur werd het noodnummer 911 gebeld omdat de mannen niets besteld hadden.

Verder geven de mannen aan dat ze niet uitzijn op een financiële vergoeding, maar dat ze vooral hopen "dat jonge mensen niet getraumatiseerd zijn door dit voorval, maar dat ze er gemotiveerd en geïnspireerd door worden". Ze hopen vooral dat dit maatschappelijke verandering teweegbrengt.

Symbolische dollar

De twee slachtoffers hebben een akkoord bereikt met de stad Philadelphia. Daarbij ontvangen ze elk één symbolische dollar. Maar da's niet alles. Want de twee mannen, die op het moment van de feiten aan het wachten waren op een zakenpartner, hebben er ook voor gezorgd dat jonge ondernemers in Philadelphia een duwtje in de rug krijgen.

Philadelphia zal namelijk naast de twee symbolische dollar ook 200.000 dollar (167.000 euro) pompen in een project om jonge ondernemers te steunen. Dit omdat de slachtoffers zelf ook jonge ondernemers zijn die door hun arrestatie een zakendeal in de mist zagen gaan.

Starbucks betaalt opleiding Robinson en Nelson

Starbucks CEO Kevin Johnson is eerder al afgereisd naar Philadelphia om daar samen te zitten met de slachtoffers. Hij had er een "leerrijk en emotioneel" gesprek, waarna hij besloot om al zijn werknemers, waaronder ook hijzelf en de andere topmannen van het bedrijf op cursus te sturen.

Op 29 mei zullen de meer dan 8.000 filialen van Starbucks in de Verenigde Staten gesloten blijven zodat al het personeel een cursus over racisme en vooroordelen kan volgen. Verder heeft Starbucks ook een schikking bereikt met Robinson en Nelson. Starbucks zal namelijk opdraaien voor de kosten van de studies van de slachtoffers. Dit zullen ze doen via het Starbucks College Achievement Plan, waarmee ze ook hun eigen werknemers aan een diploma helpen terwijl zij aan het werk zijn voor de keten.

Verder zullen ze ook input mogen geven aan Starbucks over hun persoonlijke ervaringen met racisme, zodat het bedrijf dit kan meenemen op de lange baan.

Lees meer

Dit al gelezen?